Revolta în PSD este din ce în ce mai mare, înaintea Congresului din 29 iunie. Fie că este vorba despre tabăra care i-a rămas fidelă lui Liviu Dragnea, unde vârf de lance este Codrin Ștefănescu, fie că este vorba despre cei care susțin că vor o reformă profundă a PSD, mare parte a social-democraților vorbesc tot mai mult despre nemulțumirile lor.
Se anunță un Congres tensionat, mulți pesediști așteptând să își plătească polițele pe 29 iunie. Nemulțumirea cea mai mare vine de la o parte din baronii locali, pe care Viorica Dăncilă i-a înlăturat sau cărora nu le-a oferit satisfacție și răsplata
Decizia de a-l susține pentru un nou mandat, în fruntea BNR, pe Mugur Isărescu a fost picătura care a umplut paharul în PSD. Păstrarea unei poziții asemănătoare cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, i-a enervat de-a binelea pe cei care l-au acuzat pe Isărescu de manipularea ROBOR, de manipularea cursului leu-euro, găsindu-l responsabil de creșterea inflației. Cea mai mare frustrare din rândul unor social-democrați este reprezentată de faptul că după numeroase comisii de anchetă din Parlament, conducerea partidului a luat această decizie, fără ca măcar să se consulte cu restul membrilor.
După cum a arătat și Evenimentul zilei, Viorica Dăncilă a decis încă de sâmbătă, la reuniunea de la Neptun, să își facă echipa: Daniel Suciu, președinte executiv și pe Marius Duncă, secretar general.
Nominalizarea Anei Birchall pentru portofoliul de Justiție sau numirea lui Cătălin Țibuleac ca guvernator al Deltei sunt alte surse care stârnesc revolta în rândul social-democraților. Cele mai vehemente voci împotriva premierului au ajuns să susțină că Dăncilă a decis să colaboreze cu statul paralel, după cum informează inclusiv site-ul Digi 24.
Dăncilă, acuzată că primește deciziile în plic
„Nu știu de unde vin toate deciziile astea! Vă referiți la Isărescu? Nu numai, toate deciziile. Și acum nici măcar nu mai putem da vina pe Dragnea! Vin de nicăieri deciziile, nu e deloc în regulă. Asta cu Isărescu o să fie o problemă destul de grea. Lupta împotriva abuzurilor am abandonat-o, îl susținem pe ăsta care ne spunea ce prost guvernăm, e cam mult", precizează un membru PSD, sub protecția anonimatului, potrivit sursei menționate anterior.
Doar o reformă de fațadă?
,,Deciziile e clar că nu vin din interiorul partidului. Sunt din ce în ce mai mulți care-și pun semne de întrebare. Nu înțelegem ce a fost la Neptun, anumite susțineri. De ce trebuie să plece tot eșalonul doi din partid și să vină eșalonul unu, noile figuri noi, care sunt de fapt figurile vechi. Nimeni nu înțelege de ce a fost numit ăla de la Delta Dunării, nu înțelege nimeni cum se face remanierea. Pe vremea ,,tiranului'' (n.r. - Liviu Dragnea) se discuta cu cărțile pe masă, aveați și voi informații pe surse. Acum, se vine în plic. Nu ne așteptam să îl susțină pe Isărescu. Nu știu, nu cred că va mai lupta nimeni în interiorul partidului. Așteaptă toată lumea Congresul cu sufletul la gură și după aia nu știu ce-o să fie'', se mai arată pe site-ul Digi 24.
Au început să se manifeste la vedere
Printre cele mai vehemente voci care și-au exprimat nemulțumirile față de situația actuală din PSD, în mod public, se numără inclusiv deputatul PSD Liviu Pleșoianu și fostul secretar general al partidului, Codrin Ștefănescu. Ambii au decis ca la Congresul din 29 iunie să candideze pentru obținerea unor funcții-cheie în ierarhia partidului. Pleșoianu dorește să fie concurența Vioricăi Dăncilă pentru președinția formațiunii politice, în timp ce Ștefănescu urmărește să recupereze funcția pe care a deținut-o în trecut.
,,Aseară, urmărind-o pe doamna Dăncilă încurcându-se în cuvinte când a fost întrebată despre "statul paralel", m-am lămurit definitiv: acest partid e pe cale a fi predat cu arme și muniții! E limpede pentru mine, e limpede pentru miile de oameni care îmi scriu și care sunt revoltați. Prin urmare, am hotărât să nu o las singură pe doamna Dăncilă la acest Congres. Voi candida pentru funcția de președinte al partidului. Viorica Dăncilă - premierul care urca împreună cu mine pe scenă anul trecut și striga cu patos împotriva Statului Paralel - s-a dat de trei ori peste cap și s-a transformat, ca în basm, într-o nouă ființă. A ajuns să spună aseară, întrebată de Răzvan Dumitrescu dacă există un stat paralel, că nu se poate exprima și că "părerile sunt împărțite", a scris, recent, pe Facebook, Liviu Pleșoianu.
Și Codrin Ștefănescu, la RFI, a exprimat o opinie în același registru. Fostul secretar general al PSD a declarat că niciodată partidul nu s-a aflat într-o situație atât de gravă ca cea din prezent, după alegerile din 26 mai. „Eu nu mă simt foarte în regulă în momentul de față, în condițiile în care văd câtă amărăciune, câtă supărare este în interiorul partidului, câtă frustrare s-a strâns, câte tabere și grupuri s-au făcut”, a spus omul de bază al lui Liviu Dragnea.
Revolta a ajuns până în Senat
Chiar dacă premierul și președintele interimar al PSD a decis să îl susțină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR, în premieră, senatorii social-democrați au votat în unanimitate împotriva acestui lucru. Poziția lor va fi foarte greu de schimbat, un exemplu foarte bun fiind Lia Olguța Vasilescu, care s-a exprimat, într-o manieră tranșantă, că va vota împotriva lui Mugur Isărescu.
Foarte mulți critici din PSD așteaptă Congresul din 29 iunie pentru a-și manifesta nemulțumirile și se așteaptă ca partidul să aibă de suferit la alegerile prezidențiale, dacă deciziile vor fi luate fără a se oferi explicații clare tuturor membrilor.