Revolta magistraților din România. MCV-ul din 2019, contestat!

Revolta magistraților din România. MCV-ul din 2019, contestat!

Patru asociații profesionale ale magistraților cer refacerea Raportului MCV din 2019, care incrimina justiția din România.

AMR a evidențiat și că obiectivele inițiale ale MCV au fost modificate, acestea ajungând, în final, să fie reduse la lupta anticoruptie, și aceasta vazută subiectiv, doar prin prisma cantitativă a trimiterilor în judecata, ignorându-se respectarea drepturilor celor acuzați și soluțiile definitive de achitare, pronunțate de instanțe. Acest lucru a fost punctat și în Memorandumul privind Justiția. Deși acest document programatic a fost adoptat de peste 80% din adunările generale ale judecătorilor, în septembrie 2016, nu s-a facut nici o referire la el în rapoartele MCV (...).

UNJR, prin judecător Dana Gîrbovan, a arătat că această întâlnire este prima din ultimii ani avută de aceste asociații cu reprezentanții MCV (...), motiv pentru care a predat experților un material scris, de 225 de pagini, conținând unele dintre documente celor patru asociații profesionale, din 2016 până în prezent, în care se regăsesc, punctual, analize tehnice, clar argumentate, ale problemelor din justiție, dar și ale erorilor cuprinse în diverse rapoarte, inclusiv ale MCV. S-a insistat asupra documentelor privind imixtiunea nelegală a Serviciilor Secrete în actul de justiție și asupra raportului Inspecției Judiciare, care conține probe ale abuzurilor în anchetele desfășurate împotriva magistraților, cu menționarea numărului mare al judecătorilor Instanței Supreme și ai altor instanțe, împotriva cărora au fost deschise anchete penale, aceste probe fiind confirmate prin Hotărârea Plenului CSM nr. 225/2019, care a aprobat raportul IJ. Argumentele și cifrele din raportul Inspectiei Judiciare sunt grăitoare.

Solicitarea finală a celor patru asociații profesionale a fost ca raportul MCV din anul 2019 să fie refăcut, atât pentru a corecta erorile vădite din el, cât și pentru a reliefa corect și complet starea de fapt. Fără acest demers strict necesar, nu se va putea vorbi despre rapoarte și recomandări viitoare în acord cu scopul MCV, continuarea unei prezentări/ analize cu evidențe accente nereale, de un formalism inutil, nefăcând decât să contribuie la agravarea problemelor din justiție, și nu la rezolvarea acestora”.

Ne puteți urmări și pe Google News