Evenimentul Zilei > Justitie > Revolta magistraților din România. MCV-ul din 2019, contestat!
Revolta magistraților din România. MCV-ul din 2019, contestat!

Revolta magistraților din România. MCV-ul din 2019, contestat!

Patru asociații profesionale ale magistraților cer refacerea Raportului MCV din 2019, care incrimina justiția din România.

„Asociația Magistraților din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, Asociația Procurorilor din România (APR) și Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) s-au întâlnit la București, pe data de 12 februarie 2020, cu experții Comisiei Europene aflați în misiune în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), pentru a le prezenta punctul de vedere argumentat al asociațiilor profesionale ale magistraților cu privire la situația din justiție, la modul în care a fost reflectată în rapoartele MCV și la necesitatea ca rapoartele să țină seama riguros și nepărtinitor de realitățile sistemului judiciar din România.

Reprezentanții celor patru asociații profesionale de magistrați au susținut că, pentru îndeplinirea obiectivelor MCV, este esențial ca rapoartele Comisiei Europene să pornească de la o situație legală și factuală corectă și completă, în caz contrar recomandările emise de experții europeni fiind nu doar grav viciate, ci și având potențialul de a denatura scopul mecanismului, care trebuie să fie acela de a consolida și apăra independența justiției. Or, astfel cum au arătat cele patru asociații profesionale, ultimele rapoarte MCV conțin erori factuale grave, având un caracter vădit subiectiv, atât prin modul distorsionat de raportare a unor stări de fapt, cât și prin omiterea unor probleme grave ale justiției din România, a căror existență a fost dovedită și nu mai poate fi ignorată.

AMR, prin judecător Andreea Ciucă, a subliniat, astfel cum AMR a făcut-o de mai multe ori, că MCV privește în mod direct sistemul judiciar, recomandările trebuind să aibă ca scop consolidarea independenței justiției. În acest context, AMR a accentuat importanța vădită a acurateței premiselor pe care trebuie să se fundamenteze recomandările tocmai pentru că vizează sistemul și magistrații, deopotrivă, cu efecte importante asupra actului de justiție și, prin urmare, asupra cetățenilor. Magistrații nu pot neglija existența, în rapoartele MCV, în mod repetat, a unor afirmații eronate, nereale, în fapt și în drept, pe care s-au clădit unele dintre recomandări. Semnalarea acestor erori/ nerealități nu înseamnă negarea importanței MCV pentru Statul Român, în calitate de membru UE, ci, dimpotrivă, subliniază necesitatea ca magistrații, sistemul de justitie, instituțiile și cetățenii să beneficieze de recomandări caracterizate prin acuratețe, exactitate, rigurozitate.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: