REVOLTA MAGISTRAȚILOR față de Parlament deschide o nouă CUTIE a PANDOREI. Activitate suspendată la Judecătoria Galați. Deciziile, în pixul ministrului Toader!

Protestele magistraților, pe fondul modificărilor aduse la Legile Justiției, deschid o nouă Cutie a Pandorei în peisajul justiției din România. Mai exact, ministrul Justiției, Tudorel Toader, trebuie să reacționeze față de decizia judecătorilor de la Judecatoria Galati care au anuntat ca au decis suspendarea activității de judecată în perioada 20-29 decembrie 2017, în semn de "protest tacit" față de Legile Justiției. Acesta va trebui să dispună, potrivit jurnaliștilor de la luju.ro, măsuri împotriva magistraților care gîsesc firesc să se răzvrătească împotriva Parlamentului și a dreptului acestuia de a legifera.

Într-un comunicat de presa publicat pe site-ul portal.just.ro în data de 20 decembrie 2017, Judecatoria Galati informeaza ca in urma adoptarii Legilor Justitiei de catre Camera Deputatilor "fara a avea in vedere avizul negativ din partea CSM" si "ca urmare a promovarii unei initiative legislative pentru modificarea Codului penal si Codului de procedura penala", Adunarea generala a judecatorilor a decis, cu majoritate de voturi, "in semn de opozitie privind modificarile puse in discutie" sa declanseze actiuni de PROTEST TACIT", potrivit luju.ro.

Ce se întâmplă la Judecătoria Galați?

„Protestul tacit decis de Judecatoria Galati, a carei presedinta este judecatoarea Mihaela Kolaritz-Petrescu (semnatara a Memoriului pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei, initiat de judecatorii Dragos Calin si Ionut Militaru) prevede doua masuri, respectiv "prezenta magistratilor in fata Palatului de Justitie, fara roba" si "suspendarea activitatii de judecata incepand cu data de 20.12.2017, pana la data de 29.12.2017, cu exceptia cauzelor urgente".

De remarcat totusi este faptul ca atat semnatarii memoriului FJR, cat si judecatorii activisti care ies in strada cu juramantul de credinta in brate sunt in majoritate judecatori de judecatorie sau tineri care sunt inca la INM si care nici nu au depus inca juramantul de credinta. Aceasta arata totusi ca judecatorii cu ceva vechime in functie nu doar ca au citit si inteles legile modificate in Parlament, dar isi cunosc si drepturile si obligatiile si stiu ca nu au voie sa iasa in strada cu robele pe brat sau pe umar pentru a protesta”, explică jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Ce prevede Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii

Daca ar fi sa tinem cont de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, art. 51 alin. (2), care prevede suspendarea contractului de munca in situatia absentelor nemotivate, urmata de concediere, in baza art. 61 lit. a) din aceeasi lege, pentru abatere disciplinara, ar reprezenta ca magistratii razvratiti sa fie dati afara dupa cele trei zile de absentare pe motiv de "protest tacit".

Spre deosebire insa de alte categorii profesionale, magistratii au un statut special care prevede cercetarea disciplinara, urmata de masuri disciplinare, pana la excluderea din magistratura.

Întreg ARTICOLUL poate fi citit pe Lumea Justiției!