Revista Nature publică un articol despre ordonanţa de urgenţă potrivit căreia se poate renunţa la titlul de doctor, fără niciun fel de argument sau investigaţie, notând că actul normativ emis de Cabinetul Ponta a generat un val de proteste în rândul comunităţii oamenilor de ştiinţă. În 2012, revista a fost prima care a publicat un articol în care Victor Ponta era acuzat că a plagiat mare parte din teza sa de doctorat "Curtea Penală Internaţională".
Publicaţia precizează că peste 1.300 de persoane - majoritatea oameni de ştiinţă români - au semnat o scrisoare deschisă prin care îi cer Avocatului Poporului să sesizeze această OUG la Curtea Constituţională.
“Oameni de ştiinţă din România au răspuns cu furie la o ordonanţă de ‘urgenţă’ promovată de prim-ministrul Victor Ponta, care le permite oamenilor să renunţe la titlul lor de doctor, prin Ministerul Educaţiei, fără o explicaţie. (…) Peste 1.300 de persoane, dintre care majoritatea oameni de ştiinţă din România, au semnat o scrisoare deschisă care critică ordonanţă”, notează Nature.
Revista Nature relatează modul în care Guvernul Ponta a adoptat pe 29 decembrie 2014 o Ordonanţă de Urgenţă care stabileşte, printre altele, că persoanele cu titlul ştiinţific de doctor pot să renunţe la acest titlu, fără să dea explicaţii. “Anterior, la fel că în majoritatea ţărilor, un doctorat putea fi revocat în România numai după o anchetă”, scrie cunoscută revista ştiinţifică.
Prestigioasa revistă aminteşte că, în vara ui 2012, Universitatea din Bucureşti a cerut autorităţilor competente din subordinea guvernului să îi retragă premierului titlul de doctor, după ce Comisia de Etică a Universităţii a investigat cazul şi a stabilit că Victor Ponta a plagiat.
Ordonanţă de urgenţă a fost aprobată după ce premierul Victor Ponta a anunţat, pe 16 decembrie 2014, că renunţă la titlul de doctor.
Şi PNL a solicitat Avocatului Poporului să atace actul normativ la Curtea Constituţională.