Revine comunismul în întreaga lume? Cum reacționează Statele Unite

Revine comunismul în întreaga lume? Cum reacționează Statele Unite Sursa foto. EVZ

După ce fiecare experiment socialist a eșuat, în ultimii 100 de ani, ar trebui să fie clar că ultimul lucru de care are nevoie lumea este de un nou experiment. Pe măsură ce amintirile despre prăbușirea socialismului din Uniunea Sovietică și din Europa de Est dispar, gândirea socialistă trece printr-o renaștere.

Unul dintre cei mai respectați filosofi de stânga, Slavoj Zizek, susține revenirea comunismului ca ideologie politică. „Ceea ce este nevoie este o repolitizare a economiei: viața economică ar trebui să fie controlată și reglementată de deciziile unei comunități, nu condusă de interacțiunile oarbe și haotice ale forțelor pieței”, susține acesta. 

Zizek laudă „măreția lui Lenin”, care constă în faptul că, după ce bolșevicii au preluat puterea, el s-a menținut ferm asupra principiilor socialiste, chiar dacă nu existau condițiile pentru o „construcție a socialismului”. Conform teoriilor dezvoltate de Karl Marx și Vladimir Lenin, „socialismul” este o etapă de tranziție necesară până la atingerea scopului final al comunismului. Zizek sugerează inversarea acestei secvențe și țintirea directă spre comunism, care ar trebui apoi să evolueze sau să regreseze în socialism. 

Cel mai recent exemplu în acest sens este economistul francez Thomas Piketty. La prima vedere, totul sună destul de inofensiv. Cu toate acestea, Piketty este un anticapitalist radical și un susținător al socialismului, așa cum demonstrează în ultima sa carte. În mod specific, viziunea lui Piketty include următoarele: fiecare adult ar trebui să primească o sumă mare de bani ca un cadou de la stat la vârsta de douăzeci și cinci de ani. Aceasta ar urma să fie finanțată printr-un impozit progresiv pe averea privată, care s-ar ridica la 90 la sută la cele mai mari averi, și pe moșteniri, care ar fi impozitate cu până la 90 la sută. 

Ne puteți urmări și pe Google News

În cartea sa, economistul germano-britanic Kristian Niemietz citează experimentele socialiste, care, fără excepție, s-au încheiat cu un eșec. În Prelegerile sale despre filosofia istoriei, filozoful german Georg Wilhelm Friedrich Hegel a opinat: „Ce ne învață experiența și istoria este că popoarele și guvernele nu au învățat niciodată nimic din istorie și nici nu au acționat pe baza principiilor deduse din ea”. 

Cazul Venezuela 

Înainte de capitalism, majoritatea populației globale trăia într-o sărăcie absolută. În 1820, acesta a fost cazul pentru 90 la sută dintre oamenii de pe planetă. Astăzi, această cifră este mai mică de 10%. Și poate cea mai remarcabilă trăsătură al acestui declin este că, în ultimele decenii, de la sfârșitul comunismului în China, ritmul cu care oamenii au fost salvați din sărăcie s-a accelerat mai mult decât în ​​orice perioadă anterioară din istoria omenirii. În 1981, rata era încă de 42,7%,  până în 2000, a scăzut la 27,8%, iar până în 2021 a fost de doar 9,3%.

Chiar și după prăbușirea majorității sistemelor socialiste de la începutul anilor 1990, încă se fac încercări de a implementa idealurile socialiste. „De data aceasta”, susțin socialiștii, „o vom face mai bine”. Cel mai recent caz este Venezuela unde un număr mare de intelectuali din țări occidentale, cum ar fi Statele Unite și Germania, au fost încântați de experimentul de implementare a „Socialismul secolului XXI”.

Sarah Wagenknecht, un membru proeminent al celui mai mare partid de stânga al Germaniei, Die Linke, l-a descris pe Hugo Chavéz drept „un mare președinte”, un om care și-a dedicat viața „luptei pentru dreptate și demnitate”. Ea i-a mulțumit lui Chávez pentru că a arătat lumii că „un model economic alternativ este posibil”. Chávez a avut o mulțime de admiratori printre intelectualii de stânga din Statele Unite, regretatul Tom Hayden declarând: „Pe măsură ce timpul va trece, numele lui Hugo Chávez va fi venerat de milioane de oameni”.