Revenire spectaculoasă. Erau mai rari ca rinocerii negri, acum zimbrii umblă prin păduri

Revenire spectaculoasă. Erau mai rari ca rinocerii negri, acum zimbrii umblă prin păduri

Dacă acum câțiva ani zimbrii erau mai rari decât rinocerul negru, acum, mulțumită eforturilor de conservare, numărul exemplarelor din întreaga Europă este în creștere. În Munții Țarcu se găsește una din cele mai mari populații de zimbri care trăiesc în libertate sau se pregătesc să trăiască liber, în țara noastră. Animalele au ajuns aici, în mare parte, din alte țări.

Romarta, Donia, Donenekabai, Donmilkin se alătură celor 54 de zimbri care trăiesc liberi în Caraș Severin. Cele patru femele de zimbru vor da naștere puilor, în curând.

Trei femele de zimbru care provin din Rezervația de zimbri din Donaumoos, Germania și una de la centrul de reproducere din cadrul Grădinii Zoologice din Hunedoara au ajuns cu bine în Munții Țarcu, în vecinătatea comunei Armeniș, unde peste câteva luni se vor alătura celor aproximativ 54 de zimbri liberi din Carpații Meridionali.

O altă femelă din Grădina Zoologică din Karlsruhe, Germania, Xannika, a fost adusă la centrul de reproducere românesc pentru a diversifica materialul genetic și a spori populația de zimbri în viitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate animalele au fost selectate atent din punct de vedere genetic, încât să aibă șanse crescute de acomodare și reproducere în noul mediu.

„Deși au călătorit mai bine de 1000 de km exemplarele au ajuns în stare bună la noi. Acum începe procesul de aclimatizare în care ne vom asigura că sunt sănătoase și pregătite pentru o viață în natura sălbatică.

Tot acest proces implică o muncă complexă și o colaborare deosebit de importantă, iar profesionalismul partenerilor din Germania, al firmei de transport Hunland, al Grădinii Zoologice din Hunedoara și mai ales sprijinul comnunității locale care ne-a fost alături de la începutul proiectului sunt extrem de valoroase”, arată Marina Drugă, manager proiect Life-Bison.

În luna iunie au mai sosit în Măgura Zimbrilor din Caraș Severin alți 7 zimbri aduși tot din Germania. Acum sunt peste 60 de exemplare în ambele zone de proiect, mai exact în zona Armeniș, județul Caraș-Severin și în vecinătatea comunei Densuș, județul Hunedoara.

Sursa foto: Staffan Widstrand / Rewilding Europe