REUTERS: Tayyip Erdoğan a acuzat CEDO de ipocrizie pentru decizia în cazul lui Selahattin Demirtaş

REUTERS: Tayyip Erdoğan a acuzat CEDO de ipocrizie pentru decizia  în cazul lui Selahattin Demirtaş

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat miercuri Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de ipocrizie pentru că a solicitat Turciei să elibereze un politician aflat în închisoare.

Liderul turc a afirmat că instanța europeană apără "un terorist", titulatură respinsă de apărătorii lui Demirtaş care susțin că în acest mod este înăbușită democrația. CEDO a decis marți că Selahattin Demirtaş, fost lider al formațiunii pro-kurde HDP, trebuie eliberat de îndată. Justificarea Turciei pentru faptul că l-a reținut pe acesta mai mult de patru ani pentru acuzații legate de terorism este un pretext pentru limitarea pluralismului și a dezbaterii politice, menționează CEDO.

Avocații lui Demirtaş au salutat decizia CEDO, iar aliații occidentali au cerut Ankarei să țină seama de ea. Însă, din moment ce astfel de decizii nu au caracter obligatoriu, Turcia nu le-a implementat nici în alte cazuri anterioare, inclusiv într-un alt dosar al lui Demirtaş asupra căruia CEDO s-a pronunțat. Susținând un discurs în fața membrilor formațiunii sale AKP, Erdoğan a afirmat că CEDO acționează în numele "unui terorist" și a reiterat afirmația că Demirtaş ar fi responsabil pentru moartea a zeci de persoane în timpul protestelor stradale. Acestea sunt principalele acuzații din dosarul său.

"Discuția privește o persoană care poartă o mască politică și care este apropiat PKK și are pe mâinile sale sângele a zeci de oameni", a declarat Erdoğan, adăugând că CEDO nu poate emite o sentință în locul instanțelor turce de judecată. Erdoğan a afirmat că sentința "ipocrită" a Curții contravine unui verdict din 2009 în care nu a găsit nicio încălcare a drepturilor, într-un caz privind închiderea în Spania a partidului naționalist basc Batasuna.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă CEDO vrea să fie respectată de Turcia, trebuie să pună la îndoială propriile contradicții", a mai afirmat liderul turc. Ankara acuză formațiunea HDP de legături cu PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) care poartă o campanie de insurgență în sud-estul Turciei, predominant kurdă, încă din 1984 și este etichetată drept organizație teroristă de Turcia, UE și SUA. HDP, al treilea mare partid din Turcia, neagă orice legături cu terorismul, însă, în ultimii ani, mii de membri și oficiali ai partidului au fost arestați pe motive legate de terorism.

Dacă va fi condamnat pentru acuzația că este liderul unei organizații teroriste - pentru discursurile sale din timpul protestelor din 2004 - Selahattin Demirtaş riscă 142 de ani de închisoare. Protestele din 2004 au luat o turnură violentă și s-au soldat cu 37 de victime. Selahattin Demirtaş neagă că ar fi comis vreo ilegalitate. Formațiunea HDP, condusă de Demirtaş între 2014 și 2018, a câștigat 65 de municipalități în alegerile de anul trecut.

De la acel moment, Ankara a intervenit și a desemnat primari interimari în 59 dintre ele. CEDO a spus că legile naționale sunt folosite tot mai des pentru a reduce la tăcere vocile dizidente în Turcia - inclusiv diverse personaje politice și primari aleși - iar detenția lui Selahattin Demirtaş "pare să urmeze un tipar anume". Mahsuni Karaman, unul dintre avocații lui Demirtaş, a transmis jurnaliștilor că decizia instanței europene a fost "un verdict în privința tuturor acțiunilor împotriva persoanelor alese (în Turcia), mai ales HDP". (Rador)

(www.reuters.com)

Traducere: Cristi Stoica