La mai mult de 20 de ani după căderea comunismului, diferenţa de înavuţire dintre est şi vest din Europa persistă, iar ţările din zona Mării Negre şi Balticele îşi văd populaţiile scăzând într-un ritm alarmant, scrie Reuters.
În timp ce apartenenţa la Uniunea Europeană le-a adus multora prosperitate, le-a înlesnit şi posibilitatea de a emigra, ceea ce i-a făcut pe tineri să părăseacă estul, în special pe cei care stăteau în zonele rurale.
România, a doua cea mai săracă ţară membră a UE, cu un salariu mediu de 450 de dolari, este unul din statele cel mai grav afectate de fenomenul migraţiei, populaţia scăzând aici cu 12% într-un deceniu, potrivit datelor statistice
Într-o altă ţară de la capătul continentului, Letonia, care a cunoscut o poveste de succes până când criza financiară a împins economia în cădere liberă, recensământul recent a arătat că populaţia ţării a scăzut cu 13%, în principal din cauza emigraţiei.
Ambele ţări au fost obligate să impună condiţii dure de austeritate în cadrul acordurilor de finanţare încheiate cu FMI. În acelaşi timp, populaţia din ţările vecine mai înstărite, cum ar fi Republica cehă şi Polonia a rămas la un nivel stabil şi graţie emigranţilor care s-au întors aici sau celor care au venit aici din ţările mai puţin dezvoltate.
Prin contrast, populaţia Germaniei a crescut anul trecut pentru prima oară din 2002 încoace, datorită emigrărilor din noile state membre UE, în ciuda faptului că numărul de decese a fost mai mare decât cel al naşterilor, potrivit statisticilor oficiale.
Oamenii care au ales să plece din zonele mai sărace ale Europei nu întrezăresc vreo perspectivă că vor avea de-a face cu o îmbunătăţire a standardelor de viaţă în curând, mai scrie Reuters.