Evenimentul Zilei > Actualitate > Reușită istorică. Papa Francisc a numit un preot român ca Episcop Auxiliar al Romei
Reușită istorică. Papa Francisc a numit un preot român ca Episcop Auxiliar al Romei

Reușită istorică. Papa Francisc a numit un preot român ca Episcop Auxiliar al Romei

După vizita istorică din 2019 în România, simpatia Papei Francisc pentru țara noastră este o realitate. Vizibilă și în cea mai recentă numire a Suveranului pontif.

Reușită istorică. Papa Francisc a numit un preot român ca Episcop Auxiliar al Romei. Papa Francisc l-a numit pe Benoni Ambăruș, un preot catolic de origine română, în funcţia de Episcop Auxiliar al Romei. Românul este paroh al bisericii Sfinților Elisabetta și Zaccaria din cartierul Valle Muricana din capitala Italiei.

Anunțul a fost făcut de Cardinalul Vicar Angelo De Donatis în Cittadella della Carità Santa Giacinta, în via Casilina Vecchia. Noul episcop va avea delegația la Caritate, la îngrijirea pastorală a migranților (în special romi și sinti) și poziția Biroului Misionar Eparhial. Hirotonia episcopală va avea loc pe 1 mai la ora 17.30, în bazilica San Giovanni in Laterano, relatează Antena 3.

„Un preot străin, român roman, Episcop Auxiliar la Roma! Sunt glume ale Domnului și… ale Papei”

„Nu pot decât să vă mărturisesc uimirea mea față de faptul că Domnul, prin Biserică și prin episcopul nostru Francisc, a privit săraca mea ființă pentru această slujire. Îi mulțumesc Domnului din toată inima pentru bunătatea Lui față de mine. Toată viața mea, întreaga mea istorie, este înfășurată în această bunătate. Mulțumesc episcopului nostru Papa Francisc pentru încrederea pe care mi-a arătat-o. Un preot străin, român roman, Episcop Auxiliar la Roma! Sunt glume ale Domnului și… ale Papei, față de mine, care am venit în Italia doar pentru patru ani”, a declarat preotul român.

În 2018 Benoni Ambăruș a fost numit în urmă cu patru ani director adjunct al organizației Caritas din capitala Peninsulei, ulterior fiind avansat în postul de director al acestei filiale.

Cine este preotul român Benoni Ambăruș. Un erudit cu o carieră exemplară

Născut la 22 septembrie 1974 la Somusca-Bacă, părintele Ambăruș a intrat în Seminarul Minor al eparhiei de Iași în 1990. A absolvit în 1994, apoi a urmat seminarul major din Iași. La 23 noiembrie 1996 a ajuns la Roma, la Seminarul Major Pontifical Roman, unde și-a finalizat studiile și a obținut bacalaureatul în teologie. La 29 iunie 2000 a fost hirotonit preot la Iași. S-a întors la Roma, unde, în 2001, a obținut licenția în teologie dogmatică de la Pontificala Universitate Gregoriană.

Din 2001 până în 2004 a lucrat ca educator la Seminarul Major Roman. Din 2004 până în 2007 a fost colaborator parohial la San Frumenzio ai Prati Fiscali. Din 2007 până în 2010 a fost pastor asistent în aceeași parohie. Între 2010-2012 a fost vice-paroh în comunitatea Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae din Torre Gaia.

În 2012 Don Ambăruș a devenit preot paroh al Sfinților Elisabetta și Zaccaria din Valle Muricana. Va fi prima parohie care va primi vizita pastorală a Papei Francisc, pe 26 mai 2013. În 2017, a fost numit director adjunct al Caritas în Roma.

Experiența personală l-a făcut foarte receptiv la soarta emigranţilor

„Nu este ușor pentru nimeni să întruchipeze o realitate umană și eclezială diferită de țara lor de origine”, declara cardinalul. Experiența personală l-a făcut pe Don Ben foarte sensibil la condițiile celor care „trăiesc ca imigranți într-o țară străină, în căutarea unui loc de muncă și a unei condiții stabile. Vorbim despre o porțiune imensă a locuitorilor acestui oraș: peste o jumătate de milion de oameni, 12,8% din populația romană.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: