Evenimentul Zilei > International > Reuniune de urgență în Ucraina. Curtea Constituțională pune cătușe luptei anticorupție
Reuniune de urgență în Ucraina. Curtea Constituțională pune cătușe luptei anticorupție

Reuniune de urgență în Ucraina. Curtea Constituțională pune cătușe luptei anticorupție

Instanța din fosta republică sovietică a invalidat mai multe măsuri pentru combaterea corupției, considerându-le prea „severe”.

Îngrijorări în cancelariile occidentale

Un protest în fața Curții Constituționale din capitala Ucrainei a fost anunțat pentru ziua de vineri de către militanții anticorupție care au denunțat că judecătorii Curții au pus cătușe luptei împtriva acestui flagel.

Una din principalele revendicări a mișcării proeuropene din Maidan Nezaliojnosti (Piaţa Independenţei) în perioada 2013-2014 a fost tocmai lupta împotriva corupției din rândul elitelor ucrainene.

Și o cerință înainte de toate a creditorilor internaționali ai Ucrainei. Eradicarea corupției a fost vârful de lance a campaniei prezidențiale a lui Volodimir Zelenski din 2019, an în care a învins cu un scor impresionant, deși era novice în politică, fiind actor de comedie.

În ultimele luni, Occidentul şi-a manifestat totuşi îngrijorarea în legătură cu riscurile unui recul în lupta împotriva corupției.

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.