Retrospectivă 2018. Liviu Dragnea a încheiat anul cu un mega anunț: ia în calcul să candideze la alegerile prezidențiale din 2019. Cum a făcut față încercărilor de debarcare din interior și ce probleme îl așteaptă în 2019

Liviu Dragnea, președintele PSD, a confirmat, pe final de an, că ia în calcul să candideze la alegerile prezidențiale din decembrie 2019.

Încercările Opoziției de a-l schimba pe Liviu Dragnea de la conducerea șefiei Camerei Deputaților și de a demite guvernele social-democrate sau chiar dosarele penale nu i-au făcut probleme liderului PSD așa cum i-au făcut „puciurile” din partid. Anul 2018 pentru PSD a fost marcat de demisii, schimbări de miniștri, excluderi din partid, ședințe lungi cu telefoanele luate și ușile închise sau scrisori de nemulțumire. Liderul PSD a fost aspru criticat din interiorul formațiunii. Mulți social-democrați au fost lăsați fără funcții după ce au avut obiecții la adresa conducerii partidului, iar alții au fost răsplătiți cu roluri importante în schimbul loialității lor sau pentru și-au schimbat atitudinea ostilă față de Liviu Dragnea și au devenit apreciativi.

 

De departe, cea mai mare contestatoare a președintelui PSD a fost primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, deși pe final de an nu a mai fost la fel de vocală. Relația celor doi s-a deteriorat iremediabil odată cu protestul din 10 august, când apropiata primarului Capitalei, prefectul de la acea vreme, Speranța Cliseru, revocată recent din funcție, a fost indicată drept responsabilă de intervenția în forță a jandarmilor de mai mulți social-democrați, printre care și ministrul  de Interne, Carmen Dan. În final, Firea a fost lăsată fără funcțiile de conducere din partid, de preşedinte al PSD Ilfov şi Bucureşti, dar şi de vicepreşedinte al PSD, rămânând astfel și fără drept de veto în CEx, forul care stabilește cele mai importante decizii la nivel de partid. Alături de Firea s-a aflat și vicepremierul Paul Stănescu, remaniat după un CEx al PSD și păstrat în Guvern de președintele Klaus Iohannis, dar și Adrian Țuțuianu, care a fost exclus din partid și lăsat fără funcții. De asemenea, odată cu Țuțuianu a fost exclus și deputatul Marian Neacșu. Cei doi au contestat această decizie și au devenit și mai înverșunați la adresa lui Liviu Dragnea. Deși Firea și Stănescu au fost lăsați fără funcții importante, încă sunt membri PSD.

 

Scrisoarea semnată de trio-ul Firea-Stănescu-Țuțuianu, prin care i s-a cerut demisia liderului PSD, a fost aparent susținută și de alți social-democrați. Printre ei, fostul ministru delegat al Afacerilor Europene, Victor Negrescu. El a demisionat din Executiv cu doar două luni înaintea preluării președinției Consiliului UE de către România, după un conflict cu apropiați ai lui Dragnea. Și Niculae Bădălău și Mihai Fifor au apărut ca semnatari ai scrisorii, dar mai apoi s-au răzgândit. „Mă raliez declaraţiei comune a colegilor mei, un demers întru totul democratic, menit să salveze partidul într-un moment dificil. Suntem cu toţii datori să facem o analiză onestă şi deschisă a situaţiei în care a ajuns Partidul Social Democrat şi să punem degetul pe rană, pentru că în politică nu e loc nici de sentimente, nici de resentimente. Totodată, consider că, dacă scrisoare pe care am transmis-o către liderii partidului în cadrul şedinţei Comitetului executiv din ianuarie ar fi fost discutată, nu ne-am mai fi aflat astăzi în acest impas“, scria Bădălău, într-un mesaj postat pe Facebook, despre scrisoarea trimisă de cei trei social-democrați. Niculae Bădălău a fost numit ministru al Economiei, la scurt timp după ce și-a schimbat opinia față de conducerea PSD.

 

După acest conflict, fiind pasibil de remaniere, Mihai Fifor și-a dat demisia din funcția de ministru al Apărării. Fifor a început să-și arate aprecierea față de conducerea PSD și  a fost recompensat cu o nouă funcție: de președinte al Consiliului Național al PSD, organism care nu a funcționat o bună perioadă de timp și care a fost reactualizat special pentru fostul ministru.

 

Pe parcursul anului 2018 și relația lui Liviu Dragnea cu Ecaterina Andronescu a fost marcată de tensiuni. Andronescu i-a cerut demisia liderului PSD și a criticat aspru Guvernul Dăncilă, însă, din noiembrie, face parte din acest cabinet. „Pentru binele României și pentru binele PSD-ului, președintele partidului trebuie să facă un pas în spate, să dea dovadă de responsabilitate și maturitate și să facă un act de mare curaj și demnitate politică și să se retragă din fruntea partidului. Motivele sunt suficiente, le știm cu toții și nu le voi expune acum. Dacă lucrurile acestea nu se vor întâmpla acum, urgent, vom pierde guvernarea, iar noi ca partid vom ajunge la dezastru, iar în locul unui guvern PSD de profesioniști, pe care am putea să îl avem, ne vom trezi iar cu un guvern de amatori”, spunea ministrul Educației înainte de a fi numită în funcție. Din momentul în care a ajuns pentru a patra oară la conducerea Ministerului Educației, social-democrata a părăsit și tabăra contestatarilor din PSD.

 

Și 2019 se anunță un an greu pentru Liviu Dragnea. Deși a spus că ia în calcul să candideze la alegerile prezidențiale, președintele PSD l-a nominalizat și pe Călin Popescu Tăriceanu ca și potențial candidat din partea coaliției PSD-ALDE, însă nu toți social-democrații empatizează cu această idee. În PSD, cel mai mare partid din România, în mod tradițional, președintele formațiunii candidează pentru funcția cea mai înaltă în stat, iar un candidat de la un alt partid, chiar și de la colegii de coaliție, ar lovi în orgoliu cei mai mulți membri PSD, care și-ar dori un candidat propriu, chiar și altul decât liderul formațiunii.

 

Până la alegerile prezidențiale, Liviu Dragnea mai are de trecut un hop: lista pentru alegerile europarlamentare din mai 2019. Până acum, liderul PSD a evitat să vorbească despre acest subiect. Se vehiculează că în partid președintele ar fi promis deja mai multe poziții eligibile pentru oamenii care îi sunt apropiați, dar există mulți alți doritori, care i-ar putea deveni potrivnici lui Liviu Dragnea dacă nu ar obține certitudinea unui mandat în Parlamentul European. Rămâne de văzut cum va reuși Liviu Dragnea să îi mulțumească pe toți și cum va face față atacurilor care vor veni din interiorul partidului, din partea celor care nu vor fi mulțimiți de împărțirea funcțiilor. Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi-a delegat atribuţiile vicepreşedintelui Camerei Florin Iordache, pentru luna ianuarie. De asemnea, Dragnea este chemat la DNA, imediat după Revelion, în legătură cu dosarul Tel Drum.