Retrogradare de rating

Investitorii se vor gândi de două ori înainte de a plasa bani în România.

Ratingul Romĺniei ar putea fi diminuat de experţii companiei de evaluare a riscurilor Coface, în următoarea perioadă, de la „A4“ la „A4 minus“, din cauza vulnerabilităţii economice a ţării noastre, potrivit lui Joel Paillot, şeful Departamentului de credite al companiei.

Ratingul actual al Romĺniei semnifică „un istoric al plăţilor mediocru, care se poate înrăutăţi din cauza unui mediu politic ce se deteriorează, cu repercusiuni asupra mediului economic. Cu toate acestea, probabilitatea de neplată este încă admisibilă“.   Coface a acordat acest calificativ ţării noastre la începutul anului 2006, după ce, în 2005, am avut ratingul „B plus“.

O eventuală scădere a ratingului la „A4 minus“ va plasa România la nivelul la care se situau Polonia şi Slovacia în 2003. Politicienii, piedica economiei

„În pofida optimismului pe care îl manifestam la începutul anului, suntem acum în octombrie, când ne gândim ce o să facem în privinţa ratingului. Colegii de la Paris evaluează situaţia şi trebuie să spunem că îngrijorarea există“, a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface România, ieri, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că, în contextul recentelor evenimente de pe piaţa imobiliară din SUA, economia românească s-a dovedit foarte vulnerabilă la tensiunile de pe piaţa globală. Reprezentantul Coface s-a arătat îngrijorat de deficitul de cont curent, prognozat pentru finele anului la 13,4% din PIB, adică 16 miliarde de euro, ceea ce reprezintă valoarea exporturilor noastre pe primele şapte luni. Deprecierea leului cu 8% în ultimele săptămâni, alături de creşterea inflaţiei sunt alte două aspecte luate în considerare în calcularea ratingului. La aceşti indicatori se adaugă „gâlceava politică“, ce împiedică găsirea unor soluţii pentru sprijinirea exporturilor.

Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că scăderea cursului monedei naţionale este un indicator pozitiv, având în vedere că, anterior, leul era puternic fără o acoperire reală.

Normele europene fac ravagii

După prima jumătate a anului, 7.434 companii din România se aflau în procedură de insolvenţă, conform datelor Coface. Cele mai multe, 40%, activează în comerţ, acesta fiind cel mai riscant domeniu economic.

7,6% din firmele aflate în faliment activează în industria alimentară, afectată de normele europene aplicabile de la începutul anului, potrivit lui Cristian Ionescu. Nici construcţiile nu stau prea bine, 7,5% din toate falimentele fiind firme din acest domeniu care nu au reuşit să-şi ducă la bun sfârşit contractele.