Retrocedări de teren pe pârtia Clăbucet

Braşoveanul Ioan Codleanu, în vârstă de 58 de ani, va primi astăzi înapoi 23 de hectare de pământ pe platoul Clăbucet din Predeal.

Aproximativ 3.000 de metri pătraţi din acest teren sunt folosiţi de pârtia de schi Clăbucet şi de instalaţia de transport pe cablu, iar alte 13 hectare au fost cedate deja Casei Regale a României. Comisia judeţeană fond funciar Braşov urmează să pună astăzi în aplicare hotărârea de retrocedare pronunţată de Curtea de Apel din Alexandria. Hotărârea prin care Ioan Codleanu a obţinut prin instanţă reîntregirea proprietăţii pe vechiul amplasament este definitivă şi irevocabilă.

„Cetăţeanul a solicitat să i se reconstituie dreptul de proprietate pe vechiul amplasament. Problema e că pe acest amplasament există o suprafaţă de 13 hectare care a fost deja retrocedată Casei Regale. Va trebui negociat cu Casa Regală pentru terenul atribuit acesteia şi, eventual, să i se ofere un alt teren la schimb“, spune subprefectul Szakal Andras. Planuri de investiţii

Ioan Codleanu se judecă cu statul român din anul 1997. Povestea procesului a fost lungă şi complicată. Iniţial, Codleanu a pierdut toate procesele de la Braşov. A avut câştig de cauză abia după strămutarea cauzei în judeţul Teleorman. „Am trecut prin 10 ani de procese, timp în care am reuşit să obţin pământul, dar şi o semipareză. Pământul a aparţinut bunicilor mei care au fost luptători cu merite deosebite în Primul Război Mondial. Au primit acest teren drept recunoştinţă“, ne-a declarat Ioan Codleanu.

Braşoveanul este destul de înstărit. Recent, a construit în Predeal, pe cheltuială proprie, o troiţă dedicată eroilor din Revoluţie. L-a costat 7.000 de lei. Acum vrea să construiască o pârtie de bob pe terenul obţinut. „Fiul meu este monitor de schi în Predeal şi ne-am gândit să construim un hotel şi nişte facilităţi pentru bob. Avem în plan o pârtie olimpică de bob, omologată la standarde internaţionale“, spune el. EXISTĂ PRECEDENT Alte pârtii revendicate Şi în Poiana Braşov au existat terenuri de sub pârtiile de schi revendicate. În urmă cu doi ani, moştenitorii Ilenei Popovici au revendicat o suprafaţă de 7 hectare de teren care se întinde de la baza pârtiei Bradul până în zona bisericii de lemn din Poiană. În acest caz s-a ajuns la o înţelegere între Primăria Braşov şi moştenitori, aceştia primind în compensare un teren similar în zona Poiana Mică. În momentul de faţă, toate pârtiile din Poiana Braşov se află în proprietatea oraşului Braşov. VA URMA

Mai sunt şase cereri pentru terenuri în Predeal Retrocedările din Predeal nu se vor opri aici. Primul moment important a fost înregistrat în anul 2003. Atunci, Comisia de aplicare a legii privind restituirea terenurilor către foştii proprietari a refuzat să retrocedeze 54 de hectare de teren forestier cerute de urmaşii a patru persoane care primiseră aceste terenuri imediat după Primul Război Mondial, din partea Regelui Ferdinand. Terenurile proveneau din Fondul Regal.

Şapte dintre urmaşi (Ioan Codleanu, Tudor şi Mihnea Marcu, Gheorghe şi Marius Manolache, Corina Pompieru şi Valentin Nicolau) s-au constituit parte civilă şi au atacat decizia Primăriei Predeal. Procesele au durat patru ani, timp în care comisia locală a decis să dea terenul Casei Regale.

În ceea ce-i priveşte pe urmaşi, Judecă toria Braşov a decis ca aceştia să primească din partea Comisiei Locale Predeal şi a Comisiei Judeţene Braşov de aplicare a Legii fondului funciar „câte 100 de lei pe zi începând cu data expirării termenului de 30 de zile de la data primirii documentaţiei şi până la data emiterii titlurilor de proprietate“. Dar nu au primit nici un leu, aşa că au continuat procesele. Codleanu a fost primul care a obţinut o decizie definitivă şi irevocabilă.