Rețeta! Secretele celui mai iubit desert al copilăriei. Toate mamele îl fac

Rețeta! Secretele celui mai iubit desert al copilăriei. Toate mamele îl fac

Un desert metaforă, inventat pentru aristocrații francezi, a ajuns, paradoxal, în România comunistă, desertul fiecărei case. Acesta e gustul copilăriei generației de azi, redescoperit de puștimea actuală drept ceva ”super-cool”. Evz.ro vă prezintă nu numai rețeta originală, ci și cum s-a îmbunătătțit aceasta, în lume.

Pe vremuri era desertul ”mamei eroine” care avea la dispoziție un litru de lapte de la vaca soacrei sau a părinților, câteva ouă, procurate din aceeași sursă, câteva linguri de zahăr agonisite din rația lunară. Suficient  însă cât să potolească pofta de dulce a familiei cu ”lapte de pasăre” un desert preluat din bucătăria franceză, sofisticat doar la prima vedere.

Rețeta: Lapte de pasăre

Ingrediente: 4 ouă, 1 l lapte, 4 linguri de zahăr, o păstaie de vanilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preparare: albușurile se bat spumă până se înăresc. Separat, laptele se pune la fiert, împreună cu vanilia. Când e fierbinte, se pun ”bulgărașii” de albuș bătut deasupra, se întorc de pe o parte pe alta, timp de 4 minute. Apoi se scot cu o spumieră și se distribuie în recipientele de desert. Separat, gălbenușurile se amestecă cu zahărul, apoi se încorporează lapte cald, iar ulterior se adaugă în laptele în care au fiert albușurile spumă. Sosul dulce astfel obținut se distribuie peste bulgărașii preparați anterior.

Frencezii dau două nume aceluiași desert

Insula plutitoare sau Ouă de zăpadă? Francezilor le-a plăcut așa mult desertul pe care l-au inventat folosind celebra cremă englezească, încât i-au dat două nume - metaforă. Dulcele era, la origine, exclusiv desertul aristocraților, constând dintr-o bezea plutitoare pe cremă englezească. Crema englezească este o cremă dulce, de vanilie. Bezelele sunt preparate din albușul de ou bătut cu zahăr și extract de vanilie, apoi fierte repede. Crema englezească se prepară din gălbenușurile de ou, vanilie si lapte cald.

Cert este că desertul inventat în Franța a trecut raid granițele țării, și a ”prins” imediat. Spaniolii i-au adăugat ciocolată amară, rușii au făcut tort.

Spaniolii au creat Isla flotante de Andalucía: Lapte de pasăre cu cremă de ciocolată amară

Rețetă: Isla flotante

Ingrediente: 6 ouă, 500 ml lapte, 150 g ciocolată amăruie, 1 baton de vanilie, 200 g zahăr, 30 g amidon, sare.

Preparare: bateți albușurile spumă tare, laptele se aduce aproape de temperatura de fierbere. Luaţi cu o lingură cantităţi egale din albuşurile bătute şi adăugaţi-le în lapte pe rând. Bezelele se fierb 4 minute, apoi se scot.  Topiţi ciocolata apoi adăugați vanilia ( miezul batonului și batonul) în laptele în care aţi fiert albulșurile, și dați câteva clocote, apoi scoateţi batonul de vanilie.

Bateţi 5 gălbenușuri cu 100 g zahăr, adăugaţi amidon şi sare, apoi, încet, încrporați laptele cald. Se fierbe la foc mic, împreună cu ciocolata, până se îngroașă, fără a clocoti. Caramelizaţi restul de zahăr într-o tigaie. La final adăugaţi şi două linguri de lapte pentru a obţine o glazură groasă. Pentru servire, turnaţi sosul de ciocolată în 4 boluri, puneți deasupra insulele plutitoare, apoi stropiţi cu dâre de caramel.

Tortul rusesc de la Restaurantul Praga 

Nu putem încheia periplul fără să amintim de cofetarul rus Vladimir Mihailovici Guralnic care a ajuns legendar  cu tortul ”Lapte de pasăre”. Creația sa a fost brevetată în anul 1982, pe când era maestru cofetar al Restaurantului Praga din Moscova.

Rețeta: Tort ”Lapte de pasăre”

Ingrediente: 110 g margarină, 110 g zahăr, 4 ouă, 140 g făină, 20 g zahăr vanilinat (blat); 200 g unt, 95 g lapte condensat, 20 g zahăr vanilinat (crema); 310 g zahăr, 130 ml apa, gelatină, sare de lămâie  (sirop).

Preparare: Margarina se freacă spumă, se adaugă zahărul și se bate 5 minute. Se adaugă gălbenușurile, zahărul vanilinat și făina.  Din coca obținută se coc două blaturi identice. Untul se freacă spumă, se adaugă laptele condensat și zahărul vanilinat. Pentru sirop se fierbe zahărul cu apa.

Albușurile se bat cu o linguriță cu sare de lămâie până când se mărește compoziția de 7 ori, se adaugă siropul și se bate compoziția 50 de minute, apoi gelatina topită în bain-marie și se mai mestecă maxim 3 minute. Într-o tavă se pune prima foaie coaptă, deasupra jumătate din sufleu, apoi a două foaie și restul de sufleu. Se lasă la rece trei ore.