Rețetă poloneză de varză călită. Se servește cu murături și mult usturoi

Rețetă poloneză de varză călită. Se servește cu murături și mult usturoi Sursa foto: Arhiva EVZ

Gospodinele pot prepara o rețetă poloneză de varză călită. De pe lista ingredientelor nu trebuie să lipsească usturoiul, verdeața, sarea, pieperul și pătrunjelul.

Pentru rețeta poloneză de varză călită, gospodinele au nevoie de următoarele ingrediente: 3-4 cartofi mai mari, 1.5 kg varză, 4 căței de usturoi, 4 linguri cu ulei, 1 legătură cu verdeață mărar sau pătrunjel, 1 morcov, 1 vârf de cuțit cu boia iute afumată, ½ linguriță cu zahăr, 1 ceapă, 2 roșii, 3-4 linguri cu pastă de roșii.

Pentru început, curățați cartofii, spălați foarte bine și tăiați felii pe lung. Puneți sare și puțin piper. Încălziți bine uleiul folosind un tuci și adăugați cartofii. Se lasă până când sunt aproape făcuți, apoi se vor scoate pe un platou. În uleiul rămas, se adaugă ceapa și zahărul. Se amestecă bine, se lasă în jur de două minute, apoi se adaugă morcovul spălat și tăiat feliuțe. Sea adaugă și pasta roșii, iar apoi se lasă la sotat pentru încă cinci minute.

Curățați și spălați varza, apoi tăiați felii groase și puneți în oală. Amestecați bine și acoperiți cu capacul. Când varza e fiartă jumătate, se adaugă cartofii și se lasă în jur de 20 de minute. Se adaugă usturoiul zdrobit, verdeața, sare și piper după gust și puțină boia iute. Se amestecă bine și se mai lasă pe foc în jur de cinci minute. Bucătarii vă recomandă să mâncați varza călită cu murături, potrivit rețeteșivedete.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: arhivă EVZ

O altă rețeta de varză dulce călită

Gospodinele mai pot prepara rețeta de varză călită a călugărilor de pe muntele Athos. Pentru șase porții, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

1 varză de 600-700 g 4 cepe 250 gr orez cu bob scurt 1 lingură de pastă de tomate zeamă de lămâie sare, paprika, piper negru, chimen 200 ml ulei ( la alegere).

Pentru început, trebuie să dăm la o parte frunzele exterioare și să tăiem varza în bucăți mari. Călim ceapa, iar în momentul în care aceasta se rumenește, adăugăm și varza, care va fi amestecată bine alături de ceapă. După ce și varza va fi călită puțin, adăugăm un litru de apă și puțină sare.

Oala în care avem ceapa, dar și varza, alături de apă, o vom da la foc mare și îi vom pune capacul, iar după jumătate de oră, adăugăm și orezul. Compoziția trebuie lăsată la fiert 15 minute. Se adaugă pasta de tomate, dar și restul condimentelor, mai exact piperul negru, chimenul, dar și paprika.

După câteva minute oprim focul. A mai rămas doar să adaugăm sucul de lămâie și să amestecăm. Poftă bună!