Evenimentul Zilei > Social > Rețeta longevității lui Radu Beligan, dezvăluită de prietenii săi
Rețeta longevității lui Radu Beligan, dezvăluită de prietenii săi

Rețeta longevității lui Radu Beligan, dezvăluită de prietenii săi

Adevărat fenomen, maestrul Beligan a urcat până la 97 de ani pe scenă. Cei care i-au fost alături spun că acasă avea o viață spartană

Colegii de teatru, spectatorii, dar şi psihologii sunt convinşi că, din dragoste de scenă, Radu Beligan s-a încăpăţânat să trăiască și să joace până la 97 de ani.

Cei care l-au văzut în „Lecția de violoncel”, piesa de teatru în care a jucat până în urmă cu câteva luni, au remarcat că, deși avea dificultăți la mers, și îşi juca rolul în fotoliu, iar vederea şi auzul îl cam lăsaseră, maestrul își susținea fără probleme rolul. La 95 de ani, când intra în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor pe scena de teatru, Beligan anunţa că are multe proiecte în lucru.


Nu se culca mai târziu de ora 23.00

Viața spartană pe care o trăia era binecunoscută apropiaților. Prietenul său, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, dezvăluia la înmormântarea marelui artist că Beligan nu pierdea niciodată nopțile: „Ora 23.00 era sfântă pentru el și avea o viață spartană, cu o rigoare extraordinară. Trăia pentru scenă, iar Dumnezeu a lăsat să se încheie stagiunea și apoi l-a luat”.

Un alt apropiat, Mitică Popescu (77 de ani), dezvăluia că în ciuda vârstei, memoria maestrului nu era afectată „Ce sufleur să aibă? De altfel, nici nu ar avea cum, pentru că n-aude bine şi are aparat auditiv. Este un om disciplinat”, povestea el.

George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, spunea că Radu Beligan era extrem de calm. „Avea un comportament de bunic, chiar și atunci când te mustra. Indiferent dacă erai director sau coleg, sfaturile domniei lui erau foarte echilibrate. Te îndemna să ai curaj, dar cu prudență”.

Fotografia pe care Beligan nu o știe

Printre cei care au fost sâmbătă să-l conducă pe ultimul drum pe Radu Beligan s-a numărat și Mișu Dobrovicescu (foto). Admirator al maestrului, bărbatul, a cărui pasiune e să imortalizeze pe film momentele importante, a povestit că a avut șansa să vorbească cu Radu Beligan, deoarece mergeau la aceeași policlinică de geriatrie. Bărbatul ne-a arătat o poză, pe care mestrul nu a văzut-o niciodată și pe care ar fi dorit să i-o dea fiicei actorului. „Cea care îl pupă pe Radu Beligan este actrița și poeta Lidia Lazu. S-au văzut în urmă cu câțiva ani la întâlnirile „Ne auzim la Majestic”, organizate de „Teatrul la microfon”. Atunci au venit toți actorii care și-au împrumutat vocea pentru emisiunea radiofonică. Nu am apucat să-i mai arăt maestrului poza”, ne-a spus, cu regret, Mișu Dobrovicescu.
 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: