Rețeta celui mai bun izvăr din România. Efectele benefice asupra sănătății

Rețeta celui mai bun izvăr din România. Efectele benefice asupra sănătății

Deși este considerată o băutură specifică Europei, vinul fiert se prepară, sub o formă sau alta, în mai multe părți ale globului.

Istoria vinului fiert își are originea în secolul 2, în Roma, când legiunile aduseseră vin și struguri din zonele cucerite în bazinul Rinului și al Dunării, dar învățaseră și noi modalități de preparare a băuturilor.

O carte de gătit medievală, din Marea Britanie, datând încă din 1390, oferă o rețetă de vin fiert cu multe condimente, printre care scorțișoară, ghimbir, cuișoare, anason, piper, nucșoară, oregano și câteva lingurițe de zahăr.

În România, puțini știu că vinul fiert mai poartă și denumirea de izvăr, iar istoria sa merge în urmă cu câteva secole. Izvărul se păstrează în topul preferințelor românilor în serile geroase, când au nevoie să se încălzească și să-și pună sângele în mișcare. De altfel, este singura băutură alcoolică permisă în postul Crăciunului, iar mulți îl consumă și ca remediu împotriva răcelilor, dar și a bolilor gastrointenstinale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai bun vin pentru fierbere este cel roșu, de țară, care este mai tare și mai sec și nu își pierde din alcool când este încălzit. De altfel, nu este recomandat să folosiți vinuri dulci sau demidulci. Un vin sec va fi mult mai aromat și mai gustos și, în plus, veți beneficia de toate efectele sale pozitive asupra sănătății.

Cum prepari cel mai bun vin fiert?

Rețeta pentru vinul fiert are numeroase variațiuni, iar cea mai bună depinde, bineînțeles, de gusturile tale.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara o rețetă clasică de vin fiert, pentru 12 persoane:

2 portocale

Coaja de la o lămâie

150 g de zahăr

5 cuișoare

Un baton de scorțișoară

Nucșoară proaspăt rasă

2 sticle de vin roșu sec, preferabil Cabernet-Sauvignon sau Merlot

O jumătate de linguriță de ghimbir proaspăt ras

Decojește și stoarce o portocală, apoi pune sucul la fiert într-o tigaie înaltă, împreună cu coaja de lămâie, zahărul și restul de condimente, mai puțin cuișoarele. Adaugă suficient vin încât să acopere zahărul și încălzește la foc mic până când zahărul se dizolvă complet, amestecând ocazional. Fierbe amestecul timp de 5-8 minute, până când obții un sirop gros.

Taie pe jumătate a doua portocală și înfige cuișoarele în ea. Într-o oală mare, toarnă vinul, apoi adaugă siropul de zahăr și condimente, cea de-a doua portocală și încălește băutura la foc mic. Dacă nu vrei ca vinul să își piardă din procentul de alcool, nu încălzi amestecul până la punctul de fierbere. De asemenea, dacă ți se pare că vinul este prea tare, 1-2 minute de dat în clocot vor scădea tăria alcoolului.