Rețeaua națională “Pomana”, destructurată de procurorii Curtii de Apel Constanța

Rețeaua națională  “Pomana”, destructurată de procurorii Curtii de Apel Constanța

Membrii unei rețele de infractori care au prădat în 12 județe din România, din rețea făcând parte și o femeia grațiată de fostul președinte Traian Băsescu, au fost trimiși, astăzi, în judecată de procurorii Curții de Apel Constanța, care au instrumentat cazul. Cei 31 de inculpați sunt cercetați pentru constituire de grup infracțional, tâlhărie, furt calificat, prin metoda “Pomana”.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa informează că a dispus "trimiterea in judecata a inculpaţilor ANDREI PETRA, ANDREI AURELIA, MOCANU LĂCRĂMIOARA, GHEORGHE FLORICA, MOCANU GAROFITA, MOCANU STRUGUREL, ŞTEFAN CADOLAR, MIHAI MARIAN,   ILIE WALTER-IONUŢ, MOCANU VASILICA, GHEORGHE LUMINIŢA, MECIC SPERANTA,  NUŢU ION-DANIEL, MOCANU PARDALIAN, CULEA LUCIAN ZORRO, ŞTEFAN SILVER, MIHALACHE GHEORGHE-VIOREL, MECIC REMUS, STAN MIRCEA-LUCIAN, MECIC  GHIOCEL, MECIC  PRINŢU, ŞTEFAN VASILE, MECIC  ADRIAN, GHEORGHE EUGENIA, MUSTAFA LILIANA, ANDREI SANDA, CULEA IRINA, TEODORESCU CRISTINA-VICTORIŢA, ŞTEFAN ARGENTINA, SIMION GAROFITA, GHEORGHE LOVENTICA si STAN ELENA CRENGUTA,  inculpații fiind  domiciliați în oraşele Constanţa, Ploieşti, Câmpina şi Mizil, jud. Prahova, respectiv Călăraşi.

Față de cei sus menționați, la data de 21.09.2016, judecătorul a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile,  dar şi arestarea în lipsă a inculpaţilor MIHAI MARIAN, MUSTAFA LILIANA, CULEA LUCIAN-ZORO, MECIC  SPERANŢA, GHEORGHE FLORICA, MOCANU GAROFIŢA (femeia grațiată de fostul președintele Traian Băsescu după ce a fost condamnată pentru furt), care se sustrăgeau urmăririi penale".

 In sarcina acestora s-a reținut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt calificat, complicitate la furt calificat şi tentativă la infracţiunile de furt calificat, constând in aceea ca  în perioada mai-septembrie 2016, au acționat in mod coordonat si organizat săvârșind un număr de 68 de tâlhării si furturi din locuinţe prin modul de operare „oferire de bunuri de pomana”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia abordau victimele infracţiunilor, de cele mai multe ori persoane vârstnice, trecute de 80 de ani şi, pretextând că oferă  alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau oferindu-se sa cumpere bunuri uzate la preturi avantajoase, le-au câştigat acestora încrederea. Au putut pătrunde astfel în locuinţele persoanelor vătămate,  situate  în 12 judeţe ale tării, judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, Mehedinți, Cluj precum şi în Bucureşti de unde au sustras sau au încercat să sustragă bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani.

În nenumărate rânduri, membrii rețelei “Pomana” ar fi folosit violența în cazul in care erau surprinși de victime in timpul furtului. Valoarea totala a  prejudiciului depășește 500.000 euro. In cauza au fost luate măsuri asiguratorii asupra a 11 imobile (case si apartamente), 9 autoturisme si 17 conturi bancare. Cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului Curții de Apel Constanța, procuror Teodor Niță și prim procuror Ștefan Gigi Valentin) întrucât sesizarea a pornit de la Constanța din partea unei persoane păgubite. Dosarul a fost înaintat, astăzi, Tribunalului Constanţa spre soluţionare.