Editura Evenimentul si Capital

Rețeaua ISIS din CHILOȚI. Primăvara FRAȚILOR lui Obama s-a sfârșit. De ce ar mai rămâne Trump în Siria?

Autor: | | 15 Comentarii | 10659 Vizualizari

Urlă lumea. Politicienii occidentali se bat disperați cu pumnii în piept, ziariștii își smulg bărbile: „Trump se retrage din Siria!”

Sunt aceleași voci care, în timpul luptelor pentru eliberarea orașului Raqqa, fieful sirian al ISIS, răcneau că militarii americani omoară civili și cereau ca jihadiștii să fie lăsați să plece nestingheriți, cu arme cu tot. Vocile indignate uitau să spună, însă, că jihadiștii își amplasaseră intenționat bazele în școli, spitale și în inima cartierelor de locuit și foloseau civilii ca scuturi umane.

Sunt aceleași voci care înfierau cu mânie proletară în decembrie 2016 numirea de către Trump a generalului Mattis în fruntea Pentagonului pentru că era „șoim al războiului”. Adică un membru al taberei politico-militare de la Washington care susține atitudinea dură - inclusiv intervenția armată - în toate regiunile lumii și față de toți inamicii Statelor Unite. Aceleași voci, care acum un an nu uitau niciodată să pomenească porecla lui Mattis („Mad Dog” - „Câine Turbat”), îi plâng acum de milă generalului concediat de Trump pentru că se opune retragerii din Siria și Afganistan.

Bocitoarele de astăzi sunt aceleași care în 2011 salutau planul lui Obama de retragere a trupelor din Irak și Afganistan. Aceleași care salutau Primăvara Arabă ca pe o mișcare de eliberare și emancipare a popoarelor. Ulterior s-a dovedit că totul a fost o vastă operațiune pusă la cale de Washington pentru a înlocui dictatorii din Orientul Mijlociu cu exponenți ai Frăției Musulmane, mișcare islamistă de care Barack Obama este foarte apropiat.

Primăvara Arabă a fost șocul aflat la originea uriașului exod musulman care invadează și azi Europa. Fenomen care a servit apoi la instituționalizarea imigrației ca „drept al omului”, prin Pactul Global semnat la Marrakech.

Singurul lider care a rezistat talazului islamist provocat de CIA a fost Bashar Al-Assad. Un dictator, fără îndoială, dar nici pe departe un terorist ca Saddam Hussein sau Gaddafi. Până la Primăvara Arabă și începutul războiului civil, în 2011, creștinii din Siria puteau merge nestingheriți la biserică, iar Damascul arăta ca o capitală occidentală. (Să notăm că Primăvara Arabă a ocolit cu grijă Iranul: aici era deja o republică islamică!)

Norocul lui Assad este că, spre deosebire de satrapii pomeniți mai sus, era iubit de popor și de armată. Și că Obama a fost un uneltitor la fel de prost pe cât a fost de prost ca președinte. (Rămâne de pomină un program al Pentagonului care a costat 500 de milioane de dolari și care trebuia să pregătească o armată de 15.000 de rebeli antiAssad. Programul fost anulat în 2015, după ce a produs doar vreo 50 de „militari” din care, după prima luptă, au rămas doar doi: restul au fost uciși sau au dat bir cu fugiții.)

Trump a promis încă din campania electorală că se va retrage din Siria după ce ISIS va fi învinsă. Or, ISIS a fost învinsă. Nu mai deține nici o bază pe teritoriul sirian. Au mai rămas câteva pâlcuri pitite în deșert, de lichidarea cărora se ocupă trupele Damascului. Restul - fie strecurați printre imigranți, fie repatriați - au venit în Europa. „Morala este printre factorii cei mai importanți ai unui război”, spune Clausewitz. Ce motiv MORAL ar mai fi avut Trump să rămână în Siria? Ca să încerce să-l răstoarne pe Assad?

După șapte ani de război civil, nu a apărut nici o alternativă viabilă la actualul regim. În tabăra anti-Assad erau fie ISIS, fie așa-zișii rebeli, în realitate tot jihadiști, inclusiv afiliați la Al-Qaida. Obama nu ar fi fost deranjat ca Assad să fie înlocuit de islamiști. Și-a dorit și a acționat în acest sens.

Dar Trump nu este Obama. Iar Assad nu mai pare atât de negru, mai ales în lumina ultimelor dezvăluiri. În februarie 2018, de pildă, Jim Mattis, cunoștința noastră, admitea în fața presei că Statele Unite nu au nici o dovadă că regimul Assad a folosit gaz sarin împotriva dușmanilor săi. Iar în aprilie, repeta acest lucru într-o audiere în Congres, după atacul de la Douma.

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI