Rețea de notari, descoperită de DNA în Capitală. Eliberau certificate false

Lăutarii s-au reprofilat în pandemie. Ce escrocherie au inventat să facă rost de bani

Miercuri, procurorii DNA efectuează percheziţii în 12 locaţii din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, într-un caz ce investighează eliberarea ilegală a certificatelor de moştenitor de către anumite cabinete notariale.

Rețea de notari, descoperită de DNA în Capitală. Eliberau certificate false

DNA a informat, miercuri, că desfășoară investigații într-un dosar penal ce privește suspiciuni de comitere a unor infracțiuni asociate cu faptele de corupție.

„Prezenta cauză vizează eliberarea nelegală de către unele cabinete notariale, în perioada 2021-2022, a unor certificate de moştenitor, precum şi a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, imobile nerevendicate ori care au aparţinut unor persoane fără moştenitori”, a transmis DNA într-un comunicat de presă.

Conform documentului menționat, după obținerea autorizațiilor legale de la instanță, se desfășoară percheziții domiciliare în 12 locații din municipiul București și județul Ilfov, acestea fiind adresele unor persoane fizice.

Notari Sursa foto: Faccebook

Alți doi notari din Capitală, descoperiți în urmă cu un an de DNA

La sfârșitul anului 2023, DNA a trimis în judecată doi notari din București implicați într-un caz de eliberare de certificate de moștenitor false, proces care s-a derulat timp de 10 ani pentru diverse proprietăți ale statului. Prin acest sistem, cei doi notari au contribuit la pierderea a peste două milioane și jumătate de euro, conform estimărilor oficiale.

Indivizii implicați, în număr de zece, se orientau către imobile și terenuri nerevendicate după decesul proprietarilor, pretinzând că sunt nepoți moștenitori. Prin documentele false întocmite de notari, aceștia dobândeau rapid dreptul asupra acestor bunuri, continuând astfel o schemă profitabilă și ilegală care a dus la pierderi semnificative pentru stat.

Cine sunt cei doi notari trimiși în judecată în 2023

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, prin Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au trimis în judecată mai mulți inculpați, printre care și notarul public Lidia Simona Seceleanu, acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual în formă continuată, precum și Ștefan-Călin Mocanu, notar public, acuzat de neglijență în serviciu. Alături de aceștia, au fost trimise în judecată zece persoane fizice, dintre care două se află în arest la domiciliu, fiind suspectate de infracțiuni grave, cum ar fi trafic de influență, șantaj, înșelăciune, mărturie mincinoasă și uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, unul dintre demersurile ilegale a dus la reintegrarea nelegală în circuitul civil a două terenuri însumând 15.000 de metri pătrați, evaluate la aproape 1,8 milioane de euro. Aceste terenuri, situate în localitatea Dobroești din județul Ilfov, au fost transferate în beneficiul a cinci persoane, printre care se numără și trei dintre cei zece inculpați, contribuind la rețeaua de abuz.

În urma acestor activități ilegale, s-a creat un prejudiciu semnificativ de peste 2,6 milioane de euro pentru Primăria Municipiului București (PMB), Primăria Comunei Dobroești și o organizație religioasă.