O acţiune de amploare la graniţa României cu Republica Moldova a condus la destructurarea unei alte reţele de traficanţi de ţigări, aduse ilegal în ţara noastră. DIICOT a comunicat că au avut loc 19 percheziţii la membrii reţelei, printre care se numără persoane fizice, societăţi comerciale şi instituţii publice. Surse judiciare au precizat, pentru EVZ, că unul dintre cei care protejau reţeaua era un poliţist, prins cu ajutorul ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au anunţat că, împreună cu lucrători din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Vaslui şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui au efectuat, marţi, un număr de 19 de percheziţii, dintre care 11 la domiciliile unor persoane, 6 la societăți comerciale și 2 la instituții publice, de pe raza judeţului Vaslui. Acţiunea a avut ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de contrabandă cu ţigări.
Anchtatorii susţin că, în perioada 2013 – 2016, pe raza județului Vaslui s-a constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop desfăşurarea, în mod constant, de activităţi de primire, deţinere, transportare şi ulterior, de vânzare de ţigări, aduse din Republica Moldova, membrii grupului cunoscând că acestea provin din contrabandă.
În urma percheziţiilor efectuate au fost găsite şi ridicate următoarele bunuri: suma de 94.222 lei și 16.220 ţigarete provenite de contrabandă.
Opt personae au fost conduse la sediul Serviciului Teritorial Vaslui din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în vederea audierii şi a dispunerii măsurilor legale.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor din cadrul Inspectoratului de Poliție a Județului Vaslui - Serviciul de investigare a criminalității economice și Serviciul investigații criminale.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui și a Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.
Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru “Evenimentul zilei”, cum funcţiona reţeaua dar şi că că un poliţist încasa “taxe de protecţie” de la contrabandişti.
Mai exact, ajutorul şefului de post din comuna Zorleni este cercetat în acest caz pentru că, deşi cunoştea că ţigările vândute pe raza judeţului Vaslui provin din contraband, el prefer să încaseze bani de la micii comercianţi, în loc să îi acncheteze. Apoi, susţin aceleaşi surse, ţigările intrau în România pe la frontier verde şi prin punctele de trecere a frontierei, aduse în cantităţi mici, admse de lege.