Evenimentul Zilei > Actualitate > Rețea de sclavi condusă de un român, câştiguri de milioane de euro! Cum erau exploataţi oamenii. FOTO
Rețea de sclavi condusă de un român, câştiguri de milioane de euro! Cum erau exploataţi oamenii. FOTO

Rețea de sclavi condusă de un român, câştiguri de milioane de euro! Cum erau exploataţi oamenii. FOTO

Rețea criminală condusă de un român, câştiguri de milioane de euro! Sclavii erau exploataţi pe şantirele din Franţa.
Rețea criminală condusă de un român, câştiguri de milioane de euro! Cum erau exploataţi „sclavii”. Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din Republica Moldova. Pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei.

Rețea criminală condusă de un român, câştiguri de milioane de euro! Cum erau exploataţi muncitorii la negru

O anchetă efectuată de Poliția de Frontieră Franceză, Poliția Română și Poliția din Republica Moldova a reuşit să spargă un grup de crimimă organizată implicat în contrabanda cu migranți. Trafic de persoane, exploatarea forței de muncă, fraudă de documente, fraudă de beneficii sociale și spălare de bani.

Raiduri simultane s-au petrecut în Franța, România și Moldova:

-51 de locații căutate (17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova)

-38 de arestări (28 în Franța, 3 în România și 7 în Moldova)

-sechestrele includ: 19 vehicule, inclusiv 15 mașini de lux, 2 jet ski, arme, telefoane, aproximativ 100 000 EUR în numerar, 11 conturi bancare înghețate

14 milioane de euro din profit ilegal

Rețeaua a făcut trafic de migranți, înregistrând cu documente false lucrători din Republica Moldova, care erau exploatați în construcții. Pașapoartele valabile erau păstrate drept garanție de către membrii rețelei.

14 milioane de euro profit ilegal

Ancheta în acest caz a început în 2018, când ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți, potrivit Europol. Erau cetățeni moldoveni, iar unii dintre ei aveau cărți de identitate românești contrafăcute. Grupul infracțional, condus de un cetățean român care locuia în Franța, a traficat cel puțin 40 de cetățeni moldoveni care au fost exploatați în construcții, în Franța.

Rețeaua criminală le-a oferit migranților moldoveni cărți de identitate și permise de conducere românești contrafăcute, păstrându-le pașapoartele reale drept garanție. Majoritatea migranților aveau un nivel scăzut de educație, foarte vulnerabili. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 de euro pe zi.

Companiile mari de construcții și renovări au fost, de asemenea, implicate în schema criminală.

Această activitate a fost extrem de profitabilă, veniturile ilegale fiind estimate la aproape 14 milioane de euro. Suspecții au spălat banii prin intermediul a opt companii, majoritatea cu sediul în Franța.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin în această anchetă. Analiștii Europol au verificat informațiile operaționale în bazele de date, oferind indicii importante pentru cursul anchetei.

Ancheta a fost dezvoltată ca parte a echipei operaționale comune EMPACT Doc Fraud. Eurojust a înființat o echipă comună de investigație între Franța, România și Moldova, semnată în mai 2020, scrie în comunicatul de presă al Europol.