Pentru a marca începutul anului școlar, ieri, ministrul Educației, Liviu Pop, a ținut să fie prezent pe plaiuri natale, în Maramureș. Unde a inaugurat și Grădinița cu program normal din Vișeul de Jos.
În exclusivitate, pentru Evenimentul Zilei, jurnalistul Mircea Șerban a realizat un interviu-fulger. Pe stradă!
- Evenimentul Zilei: Care este opinia Ministerului Educației vizavi de noile reglemetări ale Radei supreme de la Kiev?
- Liviu Pop: Este decizia unui stat! Nu putem sa comentăm noi decizia unui stat! Noi trebuie să avem grijă de cetățenii români, indiferent unde se află și, evident, de etnicii români, acolo unde legislația ne permite! Eu sper ca în scurt timp decizia din Parlamentul ucrainian să se revoce.
- Din proprie inițiativă sau veți face presiuni?
- Nu, noi nu vom face presiuni, nu ne permitem lucrul acesta! E decizia lor, internă! Puteau sa cântărească de două ori până au luat decizia, dar politica educațională a fiecarui stat e făcută în forul decizional din acel stat.
- Să revenim pe plaiurile noastre…
- Noi, într-adevăr, ca stat, tratăm toate minoritățile în mod egal și avem cele mai mari facilități în ceea ce înseamnă dreptul, (n.r. - se strigă de pe stradă, salut de bun venit ministrului, acesta răspunde cu, Doamne ajută!), avem cele mai mari drepturi ce le acordăm minorităților. Respectul pe care îl acordăm noi, ca țară, minorităților, este unic în Uniunea Europeană! „Să nu amestecăm religia cu școala”
- De ce revolta cu minoritatea catolică din zona Mureșului?
- Haideți, să nu amestecăm religia cu școala! Ceea ce s-a întâmplat la Târgu-Mureș se rezumă simplu: au încercat să înființeze o unitate școlară în mod ilegal, acum câțiva ani. Acum, unii dintre ei au făcut presiuni să devină legală acea unitate școlară! Nu se poate! Se poate înființa orice unitate de învățământ în România, respectând legea. Evident, Legea educației naționale s-a modificat în 2011. Unii actori locali nu au știut acest aspect, au săvârșit acte administrative care, ulterior, au fost anulate de către instanță. Până la finalizarea procesului pe care asociația de părinți îl are cu administrația locală nu mă pot pronunța, iar în ceea ce privește elementele de presupuse fapte de corupție, până nu se va finaliza dosarul, nu voi da nicio declarație. Oricum, copiii nu au de suferit în niciun fel din această situație locală, avem asigurat și corpul profesoral și unitatea școlară cu personalitate juridică în care acești elevi vor fi încadrați… Așa că, începând chiar de astăzi (n.r. – ieri), vor beneficia de educație conform Constituției României!
„Copii” ministrului Liviu Pop
Ministrul Educației, Liviu Pop, a avut la evenimentul de la Vișeul de jos un discurs presărat cu erori de exprimare. Camerele de filmat au suprins textul prezentat de Pop, iar pe foi s-a văzut cum sintagma „copiii dumneavoastră”, conţinea doar doi „i”.
Ministrul a susținut, în schimb, că omisiunea aparține unuia dintre consilierii săi. „E o greșeală pe care mi-o asum în numele funcționarului din minister”, a declarat ministrul Educației. (Iasmina Ardelean)