"Requiem" pentru Inviere!

Beethoven, Bach, Verdi, Haydn, Mozart, dar si romanii Paul Constantinescu si Stefan Niculescu au compus muzica religioasa, care poate fi ascultata in aceste zile.

Aseara, in Studioul „Mihail Jora” al Societatii Romane de Radiodifuziune, Orchestra Nationala Radio si Corul academic au interpretat cutremuratorul „Requiem” de Giuseppe Verdi, unica si divina „evadare” a marelui compozitor din cetatea operei.

A fost un concert de exceptie, ce i-a avut ca protagonisti pe soprana Celia Costea, mezzosoprana Gabriela Popescu, tenorul Kamen Chanev si basul Soon-Dong Kwon, reuniti sub bagheta dirijorului Gerd Schaller.

Inceput cu gandul la trecerea in nefiinta a lui Rossini, completat dupa moartea poetului Alessandro Manzoni, „Requiemul” de Verdi este una dintre paginile cele mai intense legate de meditatia asupra vietii si mortii.

Textul evanghelic de mare forta, amplificat de o muzica de extraordinar impact emotional fac din acest „Requiem” o pagina extrem de potrivita pentru a fi cantata in aceste zile speciale, cand omenirea se gandeste la Bine, la adevar, la cainta, la sacrificiu, la bunatate, la iertare.

„Te Deum laudamus”

Inca de la primele sale forme de existenta, arta a fost legata de credinta. Incantatiile catre zei, reprezentarile desenate sau sculptate ale acestora accentueaza ideea potrivit careia, pentru comunicarea cu divinitatea, limbajul curent trebuia inlocuit cu un limbaj simbolic.

Mai tarziu, biserica crestina a pastrat si a promovat acest principiu, asimiland forme ale artei in beneficiul crearii unei punti intre credinciosi si Dumnezeu.

Biserica a inteles extraordinara potentare a cuvantului prin muzica, bazandu-se pe cant in cadrul slujbei, dupa cum reprezentarile picturale de pe peretii lacaselor de cult „vorbesc” credinciosilor despre chipul si faptele lui Iisus si ale sfintilor.

De-a lungul veacurilor, muzica a avut in permanenta o ramura legata intrinsec de religie. Fie ca este vorba despre coralele medievale, fie de muzica de orga, fie de cantul bizantin ori de coplesitoare oratorii vocal-simfonice, compozitorii si-au exprimat credinta prin muzica religioasa, semnand capodopere capabile sa impresioneze pe cei ce cautau reculegere, pace sufleteasca ori o cale de a se apropia de divinitate. Muzica romaneasca isi leaga inceputurile de un „Te Deum laudamus” compus de Niceta din Remesiana („Episcopul dacilor”). Haydn si „Ultimele sapte cuvinte ale lui Hristos”

Bach se ruga Domnului pentru ca acesta sa-i dea inspiratia necesara pentru a asterne pe hartia cu portative o creatie viabila. Unul dintre cele mai mari succese ale lui Handel a fost oratoriul „Messias”. Mozart a compus una dintre cele mai impresionante lucrari ale sale, „Requiemul”, cu gandul la pacea eterna, la lumea de dincolo, la intalnirea cu Dumnezeu. Iar Beethoven, titanul clasicismului, considera ca cea mai reusita lucrare a sa este „Missa solemnis”.

Compozitorii s-au raportat adesea la Sarbatoarea Pastelui, fie prin lucrari dedicate in mod explicit acestui moment aparte al calendarului bisericesc, fie prin creatii ce indeamna la meditatia asupra mortii si a salvarii sufletului, iertat de pacate. Probabil ca cea mai cunoscuta creatie pentru sarbatoarea Invierii ramane pana astazi „Oratoriul de Paste” de Bach.

Joseph Haydn a compus special pentru Vinerea mare „Ultimele sapte cuvinte ale lui Hristos”. Oratoriul bizantin de Paste „Patimile si invierea Domnului” de Paul Constantinescu ramane un reper fundamental in muzica romaneasca, dupa cum si recentul Requiem „Pomenire” al lui Stefan Niculescu se impune ca o creatie de singulara forta artistica.

Fie ca intonam la miez de noapte „Hristos a inviat din morti”, fie ca ascultam pagini celebre din istoria muzicii legate de Paste, de credinta in general ori chiar muzica laica (si ea izvorata tot din inspiratia divina, dupa cum marturisea Bach), muzica ne face mai buni. Iubiti muzica, iubindu-l pe Dumnezeu!

Concerte

„Requiemul” lui Mozart

Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau va oferi, alaturi de corul Liceului de Arta, „Requiemul” lui Mozart, in aceasta noapte, de la ora 23.00, la Catedrala „Sfantul Nicolae”.

Opera la Cluj

Clujenii pot viziona maine, de la ora 17.00, spectacolul „Janos Vitez”, de Kacsoh Pongrac, pus in scena la Opera Maghiara.

Concerte Acapella

„Hristos a Inviat!, concerte Acapella”, se vor desfasura marti, in a treia zi de Paste, de la ora 18.00, la Catedrala Mitropolitana Ortodoxa din Sibiu. Concertul cuprinde creatii din muzica culta, apartinand unor mari compozitori romani din perioada interbelica, preocupati de ritualurile crestin-ortodoxe.