Evenimentul Zilei > International > Republica Moldova a reușit să intimideze Rusia! Cum au obținut un nou contract de furnizare a gazelor în condițiile impuse de ei?
Republica Moldova a reușit să intimideze Rusia! Cum au obținut un nou contract de furnizare a gazelor în condițiile impuse de ei?

Republica Moldova a reușit să intimideze Rusia! Cum au obținut un nou contract de furnizare a gazelor în condițiile impuse de ei?

Săptămâna începe în forță, cu o serie de dezvăluiri tranșante. Ion Sturza, fostul prim-ministru al Republici Moldova, a decis să facă publice informații legate de negocierile dintre Gazprom și Moldova cu privire la livrarea gazelor naturale.

Vineri a fost luată decizia de se prelungi cu încă cinci ani contractul de furnizare a gazelor naturale dintre MoldovaGaz și Gazprom. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, prețul pentru o mie de metri cubi de gaz va fi de 450 de dolari, aceasta fiind propunerea moldovenilor, acceptată de ruși. Conform informațiilor transmise de vicepremier, contractul nu prevede nicio condiționare politică.

Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova, a decis să își facă publică părerea personală cu privire la negocierile noului contrat dintre Gazprom și Moldova. Fostul oficial susține că s-a ajuns la un preț extrem de bun pentru livrarea gazelor naturale și pare un miracol faptul că rușii au acceptat formula venită de la moldoveni. Deși este un contract bun, fostul premier găsește și un inconvenient. Acesta ar fi amânarea implementării Pachetului 3 energetic, care pare o mică problemă în relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

„De unde a venit “salvarea”?
Trebuie să recunoaștem că, pe moment, formula reală de preț la care au ajuns guvernul R. Moldova și „Gazprom” este una foarte bună. Se pare că miracolul s-a produs în ultimul moment, când rușii au lăsat deoparte condițiile dure politice și -culmea! – au acceptat formula de business a moldovenilor. Formulă bine gândită, bănuiesc eu, împreună cu experți europeni.
Un singur inconvenient – amânarea de facto a implementării Pachetului 3 energetic. Adică separarea producției de transport și, respectiv, distribuție. O mică problemă în relațiile noastre cu UE. De ce mică? Păi, până la noi mai sunt nemții cu Nord Stream 2. După ei, și noi repejor…
De ce totuși s-a produs miracolul?
Aici mă dau și eu cu părerea”, și-a început fostul prim-ministru postarea de pe pagina personală de Facebook.

Ion Sturza ne prezintă motivele care au dus la semnarea contractului dintre Gazprom și MoldovaGaz

Pe pagina sa de Facebook, fostul premier al Republicii Moldova susține că autoritățile moldovene au aplicat o metodă extrem de bună contactând toate capitalele apropiate și cerând oferte pentru livrarea gazelor naturale. Ursula von der Leyen și Angela Merkel au fost implicate în toată această negociere, susține Ion Sturza. Pentru prețul extrem de mic, fostul premier are mai multe lucruri de punctate, vorbind și despre partea de business, dar și de partea tehnică.

„Politic:
– Moldova a întreprins o ofensivă diplomatică fără precedent. Au fost contactate capitalele Baku, Ankara, București, Viena, Berlin, Varșovia, Budapesta, Bruxelles și, bineînțeles, Moscova. Partenerii externi au fost foarte receptivi! Las autoritățile diplomatice să vă dea mai multe informații relevante. Un lucru vreau să menționez – Ursula von der Leyen și Angela Merkel au fost implicate. Aici găsim și un răspuns celor care critică curentul de gândire germanofil de la Chișinău – o abordare pragmatica a relațiilor cu Federația Rusă.
– Cazul disputei Moldovei mici și sărace cu gigantul „Gazprom” (a se citi Federația Rusă) a stârnit foarte multă atenție a presei internaționale. Euronews, BBS, FT, Bloomberg… A început să fie o problemă majoră de imagine pentru Federația Rusă ca furnizor serios, imagine și așa mult șifonată de criza gazelor.
– Reprezentanții Moldovei nu au vrut sub nici o formă să accepte discuții pe dimensiunea reglementării rapide a conflictului transnistrean.
– Deconectarea Moldovei ar fi însemnat automat și deconectarea Transnistriei, care rămânea fără alternative și îngheța la propriu.
Tehnic:
– Moldova are astăzi multiple soluții de import de gaz, altele decât din Federația Rusă. Primul și cel mai plauzibil – conducta Iași-Chișinău, operațională și plină cu gaz, capabilă să satisfacă necesitățile malului drept. Revers din Balcani, tranzit prin Ucraina din Europa, posibilități de înmagazinare în Ucraina, România…
Business:
– „Gazprom”-ul înțelege foarte bine că prețurile pe piața spot o vor lua la vale. În primăvara vor fi în jurul 150-200 USD. Ei mereu s-au luptat pentru formule legate de petrol, mult mai constante pentru furnizor.
– Odată conectată la surse alternative, Moldova nu mai revine la „Gazprom”, lucru care nu-i avantajează pe ruși.
– Moldova rămâne un nod de furnizare extrem de important, controlul asupra căruia nu trebuie pierdut.
– Trebuie cumva reglementată problema datoriei curente. Faptul că s-a acceptat ca ea să fie auditată e o mare realizare. Despre datoriile de 7,5 miliarde ale Transnistriei nici un cuvânt!”, a mai precizat Ion Sturza în postarea sa de pe rețelele de socializare.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.