Evenimentul Zilei > Actualitate > Republica Moldova a fost devalizată de băieții deștepți. Cum au dispărut milioane de euro
Republica Moldova a fost devalizată de băieții deștepți. Cum au dispărut milioane de euro

Republica Moldova a fost devalizată de băieții deștepți. Cum au dispărut milioane de euro

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova a dezvăluit cum milioane de euro au ajuns din conturile publice, în cele ale unor băieți deștepți.

Alexandr Slusari susține că schema de fraudare a unor companii din Republica Moldova, care activează pe piața asiguratorilor, s-a făcut cu acordul unor angajați ai statului, care sunt plătiți foarte bine.

Societatea D.F.I. SRL a încasat 80 de milioane de lei, patru milioane de euro, sub formă de împrumut, bani pe care i-a primit de la două companii de asigurări din Republica Moldova, respectiv ASITO Direct SA și MOLDASIG SA. Banii au fost transferați în conturile firmei D.F.I. SRL, în datele de 24 și 25 aprilie 2019. Garantul acestei tranzacții este Avia Invest SRL.

De exemplu, împrumutul dat de ASITO Direct SA a fost avizat de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare, în ziua plății sumei de 40 de milioane de lei Moldovenești. Alexandru Slusari a explicat că șeful CNPF, Valeriu Chițan, a semnat acest aviz la doar o zi de la primirea cererii, perioada de timp fiind extrem de scurtă pentru o analiză complexă pentru acest împrumut.

„Acest demnitar cu salariu lunar peste 100 de mii lei a fost implicat într-un număr imens de scandaluri, atât personale, cât și profesionale, despre care voi informa publicul larg, suplimentar”, a scris Slusari, pe contul său de facebook.

Banii nu au mai fost restituiți

Deși perioada împrumutului era de 30 de zile, banii nu au mai fost restituiți în conturile celor două firme de asigurare din Republica Moldova.

„La momentul actual împrumutul în valoare de 80 milioane lei rămâne neînchis și pentru a ne „astupa ochii” termenii de rambursare sunt renegociați, dar oricum rămân neexecutați.Mijloacele bănești primite de către „D.F.I.” SRL, în valoare de 80 milioane lei, prin intermediul companiilor din grupul ŞOR – „AIR Handling” SRL și „Ground Avia Partner” SRL, au ajuns la „AIR Investments” SRL”, a mai scris Alexandru Slusari pe contul său de facebook.

Ulterior, banii au ajuns la AIR Invesments SRL, care i-a transferat în zilele de 24 și 25 aprilie 2019, în conturile unui oligarh rus Goncharenko Andrei Nikolai și la Anic Imobil SRL. La oligarhul rus au ajuns 40 de milioane de lei, în timp ce la Anic Imbil SRL, alți 40 de milioane de lei.

Slusari mai scrie că, cel mai probabil, Goncharenko Andrei Nikolai va fi persoana care va controla Aeroportul din Chișinău, contra acestei sume de bani.

Se pomenește de alt oligahr Ilan Șor

A doua tranșă, mai scris Slusari au ajuns în contul Anik Imobil SRL, care deține Hotelul Național, din Chișinău. Din conturile ANIK IMOBIL SRL, suma de 30 de milioane de lei moldovenești au ajuns în contul unei companii din Cipru, respectiv „Proteas Trustees Services” LTD”.

”Către aceasta din urmă (entitate -n.n.) au fost identificate și alte transferuri suspecte pe parcursul anilor 2018-2019, cu indicii de spălare a banilor. Partea „restantă”, de 10 milioane de lei, din suma provenită de la companiile de asigurări, a fost transferată de „Ground Avia Partner” SRL către o persoană fizică din anturajul lui Ilan ŞOR, anume Ilie TONIŢOI, care le-a extras din cont în numerar. În timpul apropiat voi publica și alte scheme de spălări de bani din partea companiilor de asigurare în beneficiul grupării Plahotniuc-Șor”, a mai spus Alexandr Slusari.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.