REPORTAJ. Cel mai mare protest după REVOLUȚIE! 50.000 DE OAMENI AU SCANDAT ÎN BUCUREȘTI ÎMPOTRIVA AMNISTIEI ȘI GRAȚIERII. Ce nu s-a văzut la TV. Galerie Foto | EXCLUSIV EVZ

REPORTAJ. Cel mai mare protest după REVOLUȚIE! 50.000 DE OAMENI AU SCANDAT ÎN BUCUREȘTI ÎMPOTRIVA AMNISTIEI ȘI GRAȚIERII. Ce nu s-a văzut la TV. Galerie Foto | EXCLUSIV EVZ

REPORTAJ. M-am îmbrăcat cu mai multe țoale concepute să reziste la temperaturi cu multe grade sub minus, mi-am pulverizat un fâs din parfumul preferat și am plecat grăbit spre protestele care aveau ca loc de adunare Piața Universității din București. Știam deja de pe internet că urma să se adune mii de oamenii, fiecare cu nemulțumirea sa. Aveam să fiu cu adevărat surprins la finalul mitingului, când 50.000 de persoane au strigat în cor împotriva amnistiei și grațierii.

Atmosfera de protest se simțea încă de la gura de metrou din Piața Unirii, aflată la doar o stație distanță de Universitate. Tineri, bătrâni, copii, câini, corporatiști, artiști sau oameni simpli, toți au umplut peroanele metroului bucureștean. Prima scânteie de gând aprinsă în capul meu a fost când am observat uniformizarea oamenilor: haine groase și atitudinea de revoltă. Pancartele cu lozinci împotriva lui Liviu Dragnea te întâmpinau în orice direcție te întorceai.

Punctul de întâlnire. Piața Universității. Ora 17:30

Pasajul aflat sub sensul giratoriu, care pentru unii șoferi este definiția Pieței Universității, a fost punctul de întâlnire a multora prezenți la protest.  Cel puțin 100 de suflete își așteptau cunoscuții pentru a păși către Fântâna de lângă Facultatea de Geografie sau în fața hotelului Intercontinental, respectiv a Teatrului Național din București. Eu am ales ieșirea care ducea la Fântână.

Ne puteți urmări și pe Google News

La suprafața, zumzetul produs de miile de oameni, aproximativ 5.000 la acel moment, frigul resimțit de pielea mea sensibilă și telefoanele ridicate în aer de mâinile protestatarilor induceau o mixtură de sentimente, din care distingeam cu ușurință adrenalina. Știam că nu o să fie ușor să mă strecor printre persoanele nemulțumite de grațiere și amnistie sau de deciziile Guvernului Grindeanu. Însă, după ce am inspirat deznădăjduit aerul din centrul Capitalei, am ochit reprezentanții jandarmeriei – așezați strategic în fața ”mușuroiului” de oameni hotărâți să se deplaseze către sediul CNA - să aflu dacă au fost incidente. Un jandarm pe a cărui vestă scria ”DIALOG” mi-a spus pe un ton normal, ca într-o discuție amicală, că nu au fost înregistrate evenimente neplăcute și că se roagă să fie o seară liniștită. Între timp, cele două ”tribune”, de pe o parte și alta a Pieței, s-au unit și au ocupat Bulevardul Magheru.

Protestatarii au pornit țintă către sediul CNA – ora 18:00

Când ceasul din Piața Universității a arătat ora 18:00, manifestanții au început  deplasarea pe bulevardul care duce spre Piața Unirii, urmând să facă dreapta către Palatul Parlamentului, pe Bulevardul Unirii, și iar dreapta, pentru a ajunge la Sediul CNA.

Porțiunea menționată anterior a fost parcursă într-un ritm lent, de plimbare, în aproximativ 30, poate chiar 45 de minute, depinde dacă persoanele care protestau se aflau în fața convoiului sau în spatele lui.

Mai jos, harta cu traseul protestatarilor.

Tot atunci, o bătrânică, cu riduri vizibile pe față și hainele ponosite care au văzut multe ierni, își ținea mândră soțul de braț.

”Sunt indignată de ce se întâmplă în această țară. Adică s-au chinuit atâta DNA-ul și celelalte să bage la închisoare pe niște mafioți… Și până la urmă să-i scoatem pe toți afară… Ce dreptate e asta? Unde e statul de drept? Noi vrem stat de drept, noi vrem separarea puterilor în stat. Justiția trebuie să-și facă treaba singură, nu trebuie să fie politizată, nu trebuie nimeni să aibă influență pe justiție”, a spus femeia în vârstă de 70 de ani, care mi-a sugerat cu zâmbetul pe buze să o numesc în reportaj ”o simplă cetățeancă”.

Temperatura scădea, numărul protestatarilor creștea

Când termometrele indicau minus două grade Celsius, deja vreo 30.000 de persoane staționau și se îndreptau să țipe în față la CNA. Oamenii au început să scandeze împotriva instituției, dar cel mai frecvent s-a putut auzi, în reprize, ”DNA să vină să vă ia!”.

La un moment dat, mai mulți tineri zgribuliți de frig, dar cu zâmbetul pe buze, mi-au spus că vor ca membrii CNA să retragă licențele de funcționare a televiziunilor România TV și Antena 3 ”pentru manipulările din ultima vreme”.

Protestatarii au stat relativ puțin în fața CNA-ului, vreo 20 minute după ceasul meu, și s-au îndreptat către Piața Națiunilor Unite, au trecut Dâmbovița și au ocupat cunoscuta arteră Calea Victoriei, pe care au urcat către intersecția cu Bulevardul Regina Elisabeta. S-a ajuns înapoi la Universitate.

De acolo, cei prezenți la protest au pornit glonț către Guvern, pe traseul care bifa Piața Romană, apoi Piața Victoriei.

Am fost surprins să observ că jandarmii au reușit să încadreze mulțimea doar pe un singur sens de mers al Bulevardului care ducea la ”Romană” (Bulevardul Magheru). Oamenii legii nu au oferit însă un motiv concret atunci când i-am întrebat de ce au recurs la această măsură. S-a făcut ora 19:30.

Linia de sfârșit a mitingului de duminică seara a fost Piața Victoriei, unde se află sediul Guvernului

Cu doar câteva momente înainte de a călca hotărât în Piața Victoriei, persoanele din jurul meu începeau să își spună: ”Suntem 50.000”. Mulți dintre ei chiar își aprindeau telefoanele, tastau cu repeziciune adresele de internet ale unor site-uri media sau apăsau pe butonul care ducea la Facebook și constatau că vorbele celor din jur se adeveresc.

”Chiar suntem 50.000!”, a exclamat cu entuziasm un tânăr cu barbă, pe la 30 de ani, care purta haine de schi.

Imediat după am abordat un grup de tineri, care scandau cu patos.

”Suntem împotriva grațierii. Eu nu sunt de acord ca infractorii să iasă din pușcărie și să suferim noi, cei care suntem corecți. Aceste două ordonanțe (ale amnistiei și grațierii – n. r.) sunt pentru a-i scoate pe cei cu probleme din pușcării. Sunt de condamnat oamenii care nu au fost la vot”, mi-a spus Elena, în vârstă de aproximativ 25 de ani. De aceeași părere cu ea erau și prietenii ei, Mihai și Maria.

În Piața Victoriei, jandarmii erau pregătiți temeinic să primească valul de protestatari. Oamenii legii au amenajat un țarc care putea cuprinde fără niciun fel de probleme numărul de persoane înfuriate de hotărârile noului Guvern.

Zona din fața sediului executivului a fost punctul final al protestului. Acolo s-a stat, s-a țipat și s-a cântat imnul național preț de aproximativ două ore.

Printre lozincile strigate în Piața Victoriei amintesc: ”Dragnea, nu uita, așteptăm și cartea ta!” și ”PSD, ciuma roșie”.

Din fericire, tot evenimentul s-a desfășurat fără probleme. Menționez că nici nu au existat contramanifestanți care să întărâte masa de persoane prezentă la proteste.

Ora 21:30 a marcat împrăștierea mulțimii

Tinerii, bătrânii, copii, corporatiștii, artiștii și oamenii simpli s-au îndreptat către case. Metrourile au fost din nou pline.