Reportaj în secuime. Petrecere cu maghiari și români: ”Politica se face la televizor, nu aici”

Reportaj în secuime. Petrecere cu maghiari și români: ”Politica se face la televizor, nu aici”

Ca să cunoști oamenii din Ținutul Secuilor trebuie să mergi pe drumurile județene și comunale din zona de sud est a Transilvaniei. Treci prin așezări curate, cu oameni liniștiți, care își văd de treburile lor și care, cu o amabilitate neprefăcută, te îndrumă și te ajută necondiționat dacă apelezi la ajutorul lor. Panourile, vitrinele, indicatoarele în limba maghiară, dar și steagurile bleu cu alb, care flutură pe alocuri, arată că acolo trăiește populație predominant de origine secuiască. Dar sunt și localități în care pe fiecare stâlp care străjuiește drumul flutură tricolorul.

”Poftiți, sunt Severius Beșchea, tatăl meu se numea Traian. Și primul general al lui Traian se numea Severius. Sunt primarul comunei Târlungeni din județul Brașov, o comună mare”, ne întâmpină bărbatul cu o statură impozantă, vesel și aprins în obraji. La ediția de anul trecut a Festivalului porcului din Corund, ”echipa de profesioniști” din Târlungeni a luat două premii întâi. Iar cu primarul din Corund este prieten de mai mult timp.

Domnul primar Severius vorbește râzând: ”Ne-am sudat un fel de relație comunitară și suntem, dacă vreți, cu sufletul aici. De ce? Ca să arătăm la toată lumea că de fapt nu este ceea ce se spune la televizor, vis a vis de ținutul secuiesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

A venit un prieten adineauri și m-a întrebat de tricolor: ”Cum ai curaj să pui steagul românesc aici?”. Am spus, nu, mi l-au pus organizatorii. Exact. Deci nu e nici un fel de problemă. Acelea sunt steagurile lor, nu mă interesează. Eu am prioritățile mele. Și i-am spus, dom`le, este o poveste, viața nu e așa cum se vede la televizor. Oamenii nu au nicio treabă, te respectă. Primarul, cel care cântă acum, e un om deosebit. Senatorii, cei care au fost aici, m-au felicitat. E foarte important”.

Primarul din Corund nu se mai oprește din cântat. Unii participanți, un pic abțiguiți de palinka oferită gratis de târgoveți, dansează, pocnindu-și cu năduf câlcâile. Lumea se adună în jurul a doi porci puși la proțap, toți au dreptul la o bucată de carne.

Primarul lasă, în sfârșit microfonul și ne întâmpină cu: ”Spuneți, vă rog frumos”. Se scuză, explicând că un primar nu poate sta pe bancă la un eveniment popular cum este Festivalului porcului. ”El trebuie să dea semnal pentru toată populația ca să se simtă bine. Îmi place foarte mult ca să cânt, nu prea știu, dar îmi place mult ca să cânt”, râde Mihaly Katona.

Festivalul a ajuns deja la ediție jubiliară, a cincea. ”Este, cum să zic, un prilej foarte bun ca să ne adunăm aici, cu toți prietenii, cu toate cunoștințele. Avem și din România și din Ungaria. Granițele nu ne despart, prietenia este cea mai importantă. Nu contează nația, ce limbă vorbești, ce religie ai. Să știți că omenia este cea mai importantă. Ca să fii om, e mare lucru”, filozofează primarul din Corund.