Reportaj despre mârșăviile lui Erdogan la granița cu Grecia

Reportaj despre mârșăviile lui Erdogan la granița cu Grecia

Regimul Erdogan folosește migranții ca pe o armă împotriva Uniunii Europene, mizând pe faptul că Occidentul se va înduioșa și va ceda.

Ali, un bărbat de 45 de ani din Alep, relatează că și el a fost îmbiat cu o călătorie gratuită cu autobuzul până la frontiera cu Grecia, în care s-a suit cu nevasta și copiii lor mici.

„Am decis să facem această călătorie în ciuda riscurilor și a frigului, deoarece am considerat că este o oportunitate pe care altădată nu o vom mai avea”, a explicat Ali pentru Asia Times.

Însă, pe malul celălalt al râului, la frontieră, poliția greacă le-a confiscat bunurile și i-a trimis înapoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca și Ahmed, familia lui Ali a fost nevoită să se întoarcă cu un taxi la Istanbul.

„I-am spus șoferului că îi dăm banii imediat ce ajungem, dar pe drumul spre întoarcere am fost opriți la un punct de control al armatei turce și forțați să ne întoarcem la același punct de frontieră”, povestește bărbatul.

Prea osteniți pentru a încerca o altă încercare de trecere a graniței, familia a așteptat până când în cele din urmă li s-a permis să se întoarcă.

Ammar, băiatul de 9 ani al lui Ali, spune că era mai bine dacă mureau la graniță.

„Nu vreau să mă întorc la vechea noastră viață din Turcia. M-am săturat să trebuiască să muncesc după școală pentru 150 de lire (25 de dolari) pe săptămână și să fiu hărțuit la școală pentru că sunt sirian”, spune el.

Discuțiile cu numeroși refugiați și martori oculari care au ajuns în orașul frontalier Edirne din alte orașe turce arată că numărul sirienilor este mic în raport cu cel al afganilor și iranienilor, ca și al uigurilor chinezi.

„Abu Muhammad”, un uigur de 37 de ani, stabilit în districtul Fatih din Istanbul cu soția sa și copiii lor, în urmă cu un an, fugind de represiunea regimului comunist chinez, este unul dintre aceștia.

„La început, m-am simțit bine în Turcia, dar condițiile grele de viață și prețurile mari, pe lângă rasismul din cauza coronavirusului, toate m-au făcut să vreau să plec din Turcia”, a declarat el pentru Asia Times.

Cu un grup de alte familii uigure, au mers până la orașul de frontieră Edirne unde au ajuns pe 3 martie.

Au petrecut noaptea la graniță.

„Era foarte frig. Dimineața, unii refugiați au încercat să traverseze, însă poliția greacă a răspuns cu gaze lacrimogene și nimeni nu a putut să treacă”, spune bărbatul.

Grupul de familii uigure a decis să se întoarcă, însă jandarmii turci i-au împiedicat să urce în autobuze. După ce au mai fost împinși o dată spre granița greacă, Abu Muhammad spune că a reușit să scape suindu-se într-un taxi.