Replici dure în jurul Asociației Timișoara 2021

Replici dure în jurul Asociației Timișoara 2021

Continuă schimbul de replici în jurul Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Amintim că la începutul săptămânii, suedezul Chris Torch, căruia i se încheie mandatul de consultant artistic în cadrul organizației, a transmis o scrisoare deschisă în care atrage atenția că orașul riscă retragerea titlului de către Comisia Europeană.

Fostul președinte al Consiliului Județean Timiș, avocata Roxana Iliescu, în prezent coordonator PRO România Timișoara, îl taxează pe consultantul străin și arată faptul că sume mari de bani alocate  de administrația publică au rămas necheltuite în lipsa unor proiecte. ”Am citit cu tristețe, îngrijorare și iritare scrisoarea deschisă pe care dl. Chris Torch a ținut să o trimită opiniei publice timișorene în legătură cu un posibil eșec al proiectului Timișoara, capitală Europeană a Culturii 2021.

Textul este – în opinia mea și a mai multor colaboratori – o încercare jalnică de manipulare și de plasare a responsabilității pe umerii clasei politice din Timișoara. În esență, dl. Torch afirmă că problema cea mai gravă a situației din acest moment a proiectului Asociația culturală TCCE 2021 se regăsește în faptul că instituțiile orașului nu au asigurat fondurile necesare. Pentru că, în perioada 2016-2018 am îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș și am răspuns, între altele de domeniul Cultură, pot afirma că aceasta este o minciună sfruntată”, transmite Roxana Iliescu.

Torch inventariază o serie de probleme cu care s-a confruntat în mandatul său de doi ani și susține că problemele majore vin din lipsa de finanțare din partea autorităților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform unui comunicat de presă transmis redacției, în luna octombrie 2016, Consiliul Județean Timiș, prin președintele de atunci, Sorin Grindeanu, a semnat cu Asociatia culturala  TCCE, un Protocol care vizează eșalonarea a 5 milioane de euro, bani cu care CJT s-a angajat sa sprijine Asociația, în perioada 2017-2022. ”Bine de știut este faptul ca aceste sume de bani aferente esalonării stabilite de parți ( pentru anul 2017- 400.000 euro, pentru anul 2018- 750.000 euro), au fost prevazute in Bugetul CJT in fiecare an, separat de sumele de bani puse la dispoziția Asociației de către CJT cu titlu de cotizatie. Insa, cu stupoare, se poate constata faptul ca reprezentanții Asociației nu au fost capabili sa folosească aceste fonduri”, mai arată fostul președinte al CJ Timiș.

Fondurile pe care CJT se angaja să le pună la dispoziția Asociației puteau fi accesate în baza unor proiecte. ”Ceea ce nu s-a întâmplat nici atunci și, după știința mea, nici după ce eu mi-am prezentat demisia. (…) Cu părere de rău pentru timișorenii care au învestit atâtea speranțe în acest proiect, îi reamintesc d-lui Torch că Asociația TCCE-2021 nu a adus în spațiul public nici măcar un proiect de anvergură, ci doar scandaluri în ceea ce privește ridicole spectacole de circ, conflicte de interes din familia Neumann, demisii ale celor care au creat proiectul cu care Timișoara a câștigat titlul.  Dar, mai ales, pentru oamenii de cultură ai orașului, TCCE 2021 a însemnat o atitudine de dispreț și de ignorare a forțelor culturale de aici”, se mai arată în comunicatul Roxanei Iliescu. (Sursa foto: Opinia Timișoarei)