Renunţarea la tutun este contagioasă

Dacă unul dintre membrii familiei se lasă de fumat, există şanse de 67% ca şi ceilalţi să-i urmeze exemplul. Între prieteni sau colegi de serviciu, şansele sunt de 36%, arată un studiu american realizat pe o perioadă de peste 30 de ani. Cel mai uşor renunţă la tutun persoanele cu un nivel de educaţie ridicat.

Renunţarea la fumat este contagioasă din punct de vedere social şi cultural, arată un studiu amplu, realizat de cercetătorii americani de la Harvard Medical School, pe o perioadă de peste 30 de ani. Cea mai mare influenţă a fost observată în relaţiile foarte apropiate. În cupluri, când un partener renunţă la fumat, şansa ca şi celălalt să facă acelaşi lucru este de 67%. Între prieteni sau colegi de serviciu, şansele ca unul să urmeze exemplul celuilalt sunt de 36%, indică studiul publicat în „New England Journal of Medicine“ şi citat de Washington Post.

Fumătorii educaţi renunţă mai uşor la ţigări

Cea mai mare influenţă a fost observată în relaţiile foarte apropiate. „Renunţarea la fumat nu are legătură strict cu nicotina, ci mai ales cu influenţa anturajului. Există pe de o parte influenţa de acasă, care este cea mai importantă, şi influenţa celor de la locul de muncă. Am o pacientă care încearcă să se lase de fumat, însă la serviciu nu rezistă să nu fumeze câte o ţigară din cauza celor din jurul ei, fumători“, spune pneumologul Magda Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat de la Institutul „Marius Nasta“ din Bucureşti.

Renunţarea la fumat este contagioasă şi în grupurile sociale, unde nu toţi membrii se cunosc. Pentru a ilustra acest fenomen, cercetătorii au descris un grup de trei fumători, A, B şi C. A este prieten cu B, iar B este prieten cu C, care nu-l cunoaşte pe A. Dacă C renunţă la fumat, probabilitatea ca A să-i urmeze exemplul creşte cu 30%, indiferent dacă B a renunţat sau nu la tutun. În acest caz, persoana intermediară joacă un rol de mesager al normelor sociale, concluzionează cercetătorii.

„Am descoperit că grupuri întregi de persoane care nu se cunoşteau au renunţat la tutun în acelaşi timp. Este ca un schimb cultural sau de stare de spirit în cadrul grupului social de persoane legate de acest lucru“, afirmă Nicholas Christakis, profesor la Facultatea de Medicină de la Harvard Medical School.

Studiul mai arată că nivelul de educaţ ie este important. „Suntem influenţaţi de decizia de a renunţa la tutun a unei persoane cu un nivel de educaţie ridicat. Suntem însă şi mai influenţaţi de alte persoane care nu mai fumează, dacă şi noi avem un nivel înalt de educaţie“, afirmă Nicholas Christakis.

Vicioşii sunt marginalizaţi social

Potrivit studiului, fumătorii sunt din ce în ce mai marginalizaţi în grupurile sociale. În 1971, nimeni nu făcea diferenţe sociale între fumători şi nefumători. „Din 1980-1990, am observat o schimbare radicală de atitudine, prin respingerea fumătorilor. Contrar a ce puteam gândi când eram liceeni, fumatul a devenit o strategie foarte proastă pentru cei care vor să devină populari“, afirmă James Fowler. Această marginalizare, încurajată deopotrivă de campanii şi legi antifumat, pare să atingă toate straturile demografice, precum şi toate nivelurile de educaţie.

Cercetarea a fost realizată pe un grup de aproximativ 12.100 de persoane, în perioada 1971-2003. Oamenii de ştiinţă au înregistrat toate schimbările din viaţa personală a acestora: căsătorii, divorţuri sau decese. La studiu au fost implicaţi inclusiv prietenii, colegii de serviciu şi vecinii celor în cauză, ceea ce le-a permis autorilor studiului să poată observa în jur de 53.230 de relaţii sociale, familiale şi profesionale.

MĂSURĂ

Chantix, interzis piloţilor de avion

Piloţii şi controlorii de trafic aerian din Statele Unite nu vor mai avea voie să consume medicamentul Chantix, din cauza efectelor adverse care ar putea pune în pericol zborurile, a anunţat, săptămâna aceasta, The Federal Aviation Administration. În luna februarie, agenţia americană responsabilă cu reglementarea alimentaţiei şi medicamentelor (FDA) a transmis o avertizare publică privind o serie de tulburări psihice la persoanele care au luat Chantix, medicament folosit pentru a scăpa de dependenţa de tutun.