Republica Moldova. S-au năruit speranțele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Instanța a pus definitiv capăt disensiunilor între politician și CEC, pe subiectul referendumului privind organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Instanța de apel nu a acceptat contestația liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Ultimul a acționat în judecată Comisia Electorală Centrală (CEC).Totul, după ce nu i s-a permis să înregistreze grupul de inițiativă pentru colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum. În cadrul exercițiului, cetățenii urmau să răspundă dacă își doresc sau nu alegeri anticipate în Republica Moldova.
Renato Usatîi i-a transmis o scrisoare și președintei Maia Sandu
Usatîi a primit un refuz oficial din partea CEC la începutul lunii aprilie. Politicianul i-a cerut și președintei Maia Sandu inițierea referendumului. Președinția nu a comentat inițiativa, iar reprezentanții partidului PAS au declarat nu alegerile anticipate nu reprezintă o opțiune pentru țara noastră.
După ce a fost refuzat de CEC, Usatîi le-a amintit membrilor CEC că s-au ales cu funcții anume în urma unui scrutin parlamentar anticipat.
Erori procedurale admise de grupul de inițiativă
Într-un comunicat de presă, CEC și-a explicat decizia prin faptul că „inițiatorii referendumului intenționează să consulte opinia cetățenilor Republicii Moldova, fără a specifica exact care sunt consecințele votului lor”.
„Este clar că un referendum consultativ nu poate genera efecte juridice. Totuși, un referendum republican consultativ nu este doar un sondaj de opinie. Alegătorii urmează a fi informați, de la etapa de colectare a semnăturilor, care vor fi consecințele referendumului. Altfel, alegătorii pot fi manipulați și implicați într-un proces fără o finalitate juridică și fără consecințe. Deoarece nu este clar care este autoritatea publică căreia vor fi prezentate rezultatele referendumului și care ar trebui să fie acea hotărâre definitivă ce ar urma să fie adoptată de entitatea responsabilă ca urmare a desfășurării referendumului”, a subliniat CEC.
De altă parte, CEC susține că un referendum popular nu este o soluție constituțională pentru dizolvarea Parlamentului și nici nu poate servi drept argument juridic pentru a forța Președintele să dizolve Parlamentul. Pe lângă nebuloasele de ordin juridic, membrii grupul de inițiativă ar fi admis și erori procedurale. Conform legislației în vigoare, cetățenii pot iniția un referendum republican consultativ. Aceștia trebuie să formeze un grup de inițiativă și să colecteze cel puțim 100 de mii de semnături.