Renate Weber nu-şi găseşte locul pe lista PNL

Liderii liberali analizează dacă vor deschide lista pentru Parlamentul European cu Norica Nicolai sau cu Teodor Meleşcanu.

În timp ce unii lideri ai partidului optează pentru Teodor Meleşcanu, preşedintele Crin Antonescu o susţine pe Norica Nicolai. Europarlamentarul Renate Weber, fost cap de listă la ultimele euroalegeri, nu este agreată de Norica Nicolai, dar alţi lideri ai partidului spun că ar fi normal să fie pe un loc eligibil. Vor primi locuri eligibile pe listele PNL Adina Vălean şi Ramona Mănescu, în prezent europarlamentari.

Priorităţile noii conduceri

Subiectul listei PNL pentru europarlamentare urmează să fie discutat astăzi de noul Birou Politic. Înainte de şedinţă, liderii partidului dezmint, la unison, posibilitatea ca Renate Weber să fie marginalizată.

„Nu înţeleg de ce se vorbeşte că nu va primi un loc eligibil, eu tot ce pot să spun este că nu pot garanta că va fi cap de listă. Şi asta pentru că în joc au intrat şi două nume grele: Norica Nicolai şi Teodor Meleşcanu”, ne-a declarat Crin Antonescu, preşedintele PNL. La rândul său, prim-vicepreşedintele Ludovic Orban afirmă: „Eu, personal, o susţin pe Renate Weber pentru un loc eligibil, este foarte apre ciată în Parlamentul European”.

În ceea ce o priveşte, Renate Weber s-a arătat rezervată în declaraţii. Ea spune că o eventuală plasare a lui Teodor Meleşcanu pe locul 1 pe listă ar fi „o decizie înţeleaptă datorită faptului că a fost ministru de externe şi al apărării şi are relaţii în mediile europene”. „Eu pot să îmi fac treaba în Parlamentul European şi dacă voi fi pe locul 2 pe listă”, a mai spus Weber.

De asemenea, are puţine şanse la un loc eligibil Daniel Dăianu, în prezent europarlamentar, despre care fruntaşii PNL susţin, neoficial, că ar fi avut „o atitudine arogantă” faţă de propriul partid. De asemenea, nu ar fi în cărţi nici fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, considerat vulnerabil din punct de vedere al imaginii.

Note pentru europarlamentari

Prestaţia Renatei Weber în Parlamentul European a fost apreciată ca fiind una „bună” de Institutul European pentru Democraţie Participativă - QVORUM, care a dat ieri publicităţii o analiză a activităţii actualilor europarlamentari. Potrivit evaluării efectuate în perioada 1 ianuarie 2008-8 februarie 2009, numai şase dintre deputaţii români din PE au avut o prestaţie „deose bită”: Marian Jean Marinescu (PDL), Adrian Severin (PSD), Adina Vălean (PNL), Adriana Ţicău (PSD), Daniel Dăianu (PNL) şi Nicolae Vlad Popa (PDL). La polul opus, cu o activitate slabă, studiul îi plasează pe Sebastian Bodu (PDL) şi independentul Laszlo Tökes.

La nivelul unei activităţi „bune” sunt situaţi, pe lângă Weber, liberalii Cristian Buşoi şi Ramona Mănescu, PSD-iştii Victor Boştinaru, Gabriela Creţu şi Daciana Sârbu, în timp ce restul europarlamentarilor români, între care şi Theodor Stolojan (PDL), Ioan Mircea Paşcu (PSD), Corina Creţu (PSD) sau Iuliu Winkler (UDMR), sunt etichetaţi ca „medii”.

Dintre europarlamentarii care şi-au început mandatul la 1 ianuarie, studiul l-a inclus pe Alexandru Nazare (PDL), evaluându-i activitatea ca „bună”. (a contribuit Anca Simina)