„Statul de drept sau de fapt Nord Stream II?

O să formulez o întrebare, emițând de fapt o ipoteză care va înfuria pe unii, dar cred că e legitimă: oare nu cumva tot scandalul privind statul de drept e rezultatul unei uriașe manipulări în spatele ei aflându-se exact Rusia care își joacă interesele strategice pe termen lung? Rusia vrea Nord Stream II ca să poată controla nu doar energetic piața din Germania, ci și implicit din UE. Controlul ar fi și asupra țărilor din fostul bloc comunist, ceea ce ar presupune controlul asupra UE, menținerea acesteia cât mai jos, în parametrii pe care Rusia îi dorește. Evident, interese geostrategice au și americanii, inclusiv financiare, prin furnizarea de energie, dar cu SUA toate statele membre ale UE sunt în alianța Nord Atlantică, deci parteneriatul energetic pare firesc. Și totuși…relațiile dintre UE și SUA s-au deteriorat constant în ultimii ani, cu neînțelegeri politice, economice, abordări diferite, contradictorii pe numeroase teme. Și nu, situația nu este doar de când e Trump la Casa Albă.

Așa a fost și în timpul lui Obama, e suficient să ne aducem aminte de eșuarea diferitelor acorduri cu SUA, acum doar limbajul fiind mai contondent. Evident, la nivelul UE nu există consens. Germania este cea mai mare susținătoare a North Stream II pentru că ar fi și cea mai mare beneficiară. Dar în spatele ei sunt și alte state chiar dacă nu atât de vocale. Comisia Europeană admite că nu există unanimitate, iar Consiliul, prin adoptarea în aprilie a Directivei privind gazul și extinderea regulilor Uniunii la conductele din afara UE mai temporizează lucrurile, dar nu le poate opri. Parlamentul European a fost mai ferm în martie, spunând clar că însăși construcția acestui gazoduct trebuie oprită, dar fermitatea e într-o rezoluție care nu este juridic obligatorie. Chiar și așa, rezultatul votului a fost interesant, 402 deputați votând pentru, 163 împotrivă, iar 89 abținându-se. Cum va evolua situația în viitorul Parlament, după alegeri, când extrema dreaptă și cea stângă vor aduce mai mulți deputați? Zilele acestea, candidatul la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, mai cunoscut în România pentru cât o atacă, decât în Germania pentru rezultatele lui ca deputat european de patru mandate, a promis solemn să oprească North Stream II, ceea ce a înfuriat Berlinul, dar ne arată disperarea lui pentru a obține susținerea și voturile popularilor din fostele țări comuniste. Dincolo de disperare, să remarcăm că, de fapt, în calitatea pe care o dorește nu are cum să oprească nimic. Dacă ar vrea să fie eficient, ar trebui să candideze pentru a fi viitorul cancelar al Germaniei, o pălărie pe care nu și-o va permite niciodată. 

Fostul președinte ucrainian Porosenko se opunea categoric acestui gazoduct și a cerut în numeroase rânduri UE să nu accepte tranzitarea teritoriului său. A pierdut alegerile cu brio, iar noul președinte îl are în spatele sau pe un alt oligarh, foarte apropiat de Rusia. Să vedem cât de ferm va fi noul președinte și în ce direcție.

Fără doar și poate, câteva țări sunt foarte importante pentru gazoductul North Stream II, dar Polonia și România sunt cruciale. Adică țările care în ultima vreme sunt cel mai mult supuse atacurilor din partea UE pe tema statului de drept. Departe de mine ideea de a spune că nu există probleme în aceste țări, dar felul în care s-au rostogolit acuzațiile în ultima vreme are ceva suspect, pentru că e o forma prin care ele pot fi controlate politic și obligate să ia decizii, inclusiv economice, pe care, în alte condiții, nu le-ar lua. Și-atunci, când văd ce bătălie se dă în favoarea și împotriva North Stream II, mă întreb dacă retorica extrem de dură a unor state membre privind România și mai ales amenințarea cu tot felul de sancțiuni din partea UE nu are la bază nevoia de a o face să accepte ceea ce nu e de acceptat. Dacă am dreptate, ironia cea mai mare e ca cei care în vorbe se dau cei mai anti ruși, USR, PNL, fac exact jocul rușilor, pe care probabil îi servesc fără să realizeze că sunt rodul unei manipulări subtile, sofisticate, dar eficiente.”, a scris Renate Weber pe Facebook.

Te-ar putea interesa și: