UPDATE: Renate Weber a fost votată, în Parlament, drept noul Avocat al Poporului! Fostul europarlamentar al ALDE a obținut 208 voturi, în timp ce contracandidatul său, Peter Eckstein Kovacs, a primit numai 109 voturi.

Premierul Viorica Dăncilă anunțase anterior că propunerea pentru acest post aparține celor de la ALDE. Victor Ciorbea a trimis, luni, o adresă către președinții Camerei Deputaților și Senatului, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, în care i-a anunțat că mandatul său în funcția de Avocat al Poporului a încetat.

UPDATE: .Plenul Parlamentului urmează să decidă prin vot cine va fi ales Avocat al Poporului.

Renate Weber a subliniat că, în cazul în care plenul o va numi Avocat al Poporului, va lua decizii în privinţa atacării la CCR a unor legi sau ordonanţe de urgenţă, în urma unor discuţii cu adjuncţii săi şi cu Consiliul consultativ.

Peter Eckstein-Kovacs a pledat ca instituţia Avocatului Poporului să fie una independentă.

Cătălin Voinea-Mic a evidenţiat că instituţia Avocatul Poporului trebuie să fie echidistantă politic, atacarea vreunei OUG nefiind legată de interesul politic al vreunui partid.

Știrea inițială

În realitate, candidatul care se află cel mai aproape de obținerea acestui mandat, este Renate Weber, care a fost propusă de ALDE și care a obținut și susținerea PSD. Desemnarea viitorului Avocat al Poporului se va face prin votul plenului Parlamentului care se va pronunța prin vot asupra celor trei candidaturi. Persoana care va obține cele mai multe voturi va fi numit în funcția de Avocat al Poporului, pe un mandat a cărui durată este de cinci ani.

Te-ar putea interesa și: