Evenimentul Zilei > EVZ Special > Renate Weber a reacţionat după decizia CCR: Reiau activitatea fără altă formalitate
Renate Weber a reacţionat după decizia CCR: Reiau activitatea fără altă formalitate

Renate Weber a reacţionat după decizia CCR: Reiau activitatea fără altă formalitate

Renate Weber a reacţionat marţi, la câteva ore după ce judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis că revocarea ei din funcţia de Avocat al Poporului este neconstituţională, şi a subliniat că îşi va relua activitatea imediat după publicarea deciziei în Monitorul Oficial (MO).

Renate Weber a reacţionat după decizia CCR: Reiau activitatea fără altă formalitate. „Nu văd cum ar putea să se întâmple altceva decât ce spune CCR. din momentul în care decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, eu practic îmi reiau activitatea fără nicio altă formalitate.

În decizie se spune clar: «După publicare, doamna Renate Weber îşi reia mandatul de Avocat al Poporului…» Este o decizie luată cu unanimitate de voturi şi cred că toată lumea ar trebui să renunţe să mai acuze politizarea.

CCR şi independenţa Avocatului Poporului

(n.r. a comentat declaraţia lui Iohannis, care a spus că procedura de revocare din funcţie trebuie rafinată) Probabil o fi vrut să spună că trebuie să se respecte Constituţia… Sunt convinsă că în motivarea CCR vom găsi aspecte care să-i lămurească pe toţi.

Spun asta pentru că n-ar fi prima dată când CCR insistă asupra garanţiilor despre independenţa acestei funcţii. La fel a făcut şi Comisia de la Veneţia şi eu aştept cu mare interes această motivare”, a declarat Renate Weber într-o intervenţie telefonică al Antena 3. În acest context, amintim că Adrian Năstase a scris pe blog cine este Avocatul Poporului susţinut de coaliţie şi care este pericolul generat de această numire.

Renate Weber

Judecătorii CCR au dezbătut marți, 29 iunie, revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, după sesizarea grupurilor parlamentare ale PSD din Senat și din Camera Deputaților. Miercurea trecută, la 16 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber.

S-a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti

În acel context, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban. Solicitarea a fost transmisă într-o scrisoare deschisă, expediată la o zi după din Parlament. Ulterior, Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aviz favorabil pentru numirea lui Fabian Gyula în funcţia de Avocat al Poporului.

Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi a fost propus de UDMR. Între timp, Renate Weber s-a adresat judecătorilor de la Curtea de Apel București (CAB) şi a acţionat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul. Următorul termen a fost fixat pentru pentru data de 2 iulie, ora 12:00.