Recentele gafe l-au transformat pe ministrul Educației în ținta bancurilor pe rețelele de socializare.
După ce l-a lăudat pentru „adevărata reformă” a învățământului românesc, premierul Victor Ponta l-a avertizat pe ministrul Educației, Remus Pricopie, că riscă să fie demis. Ponta i-a dat termen până săptămâna viitoare să rezolve problema manualelor, în condițiile în care anul școlar 2014-2015 a debutat cu un scandal de proporții din cauza lipsei cărților de pe băncile cursanților. Avertismentul a venit deși, același Ponta, a ridicat în slăvi inițiativa lui Pricopie privind introducerea manualelor digitale. „Nu știu dacă mai e vreun copil, chiar și în clasa I, care să nu aibă telefon cu Internet”, spunea premierul vorbind despre o Românie care trăiește doar în imaginația sa și a lui Pricopie.
Ministrul, corigent la cultură și limba română
Scandalul manualelor a culminat cu recentele gafe ale ministrului, care pare să o ia pe urmele colegei sale de guvern de la Finanțe, Ioana Petrescu. Amândoi au trecut pe la Harvard și amândoi au căzut brusc în dizgrația premierului. Ministrul deține un atestat al prestigioasei universități în domeniul managementului educației.
Dacă în materie de management a arătat ce poate la debutul anului școlar, titlul de la Harvard nu reprezintă o garanție nici în privința nivelului său de cultură. Primul care ar avea nevoie de manuale s-a dovedit a fi chiar el, după ce a confundat lupoaica din mitul fondator al Romei cu o vulpe. Confuzia a fost cu atât mai jenantă cu cât el poartă numele unuia dintre eroii legendei. Astfel, în loc de modernizarea sistemului de educație, el are toate șansele să rămână în istoria ministerului pentru porecla „Remus Vulpe”. La ceremonia de deschidere a anului școlar, Pricopie a picat și testul de limbă română: „Intervenția mea se oprește aici, nu înainte de a vă spune dumneavoastră, copiilor și părinților că aveți una dintre cea mai frumoasă școală din București”.
Toate aceste gafe s-ar putea să îl coste mandatul de ministru, cu toate că social-democratul s-a dovedit a fi un bun executant al ordinelor de partid. Ordonanța de modificare a Legii educației a fost croită exact pe măsura intereselor electorale ale PSD. Printre cele mai contestate modificări sunt cele care vizează organizarea celei de-a treia sesiuni de bacalaureat, admiterea elevilor fără bac la facultate, participarea primarilor în consilii de administrație ale școlilor și organizarea de doctorate la formele de învățământ cu frecvență redusă.