RELAŢIA mea extrem de INTIMĂ cu LIMBA RUSĂ. Reporter de Cursă Lungă
Editura Evenimentul si Capital

RELAŢIA mea extrem de INTIMĂ cu LIMBA RUSĂ. Reporter de Cursă Lungă

Ce bine să ştii o boabă de rusă când eşti în Rusia
Autor: | | 1 Comentarii | 18540 Vizualizari

Pe când eram în liceu, dacă vroiai să spui de o tipă că e nasoală ziceai că „E mai urâtă ca limba rusă”. Iar, relaţia mea cu graiul lui Tolstoi a fost de o nepotrivire totală de caracter

În 1984, la sfârşitului anului I din Liceul Militar de Marină Al.I. Cuza, din Constanţa, rămăsesem corigent în primele două trimestre cu nota patru şi-mi trebuia neapărat un şapte ca să nu rămân pe vară. Eram paradit rău, că după un an de rusă, abia ştiam alfabetul chirilic şi, de numărat, nu ştiam decât până la patru.

Dacă nu scoteam nota, ratam practica marinărească de la Palazu Mare, de vizavi de Mamaia, pe malul vestic al lacului Siutghiol, sau Ghiolul Mare cum îi spuneam noi. Că mă reţineau „bacterii” - adică ofiţerii care ne comandau - în cazarmă, să învăţ ca să trec clasa. Unde mai pui că-mi distrugeam vacanţa de vară şi mă călca şi tata în picioare.

I-am „umflat” stiloul

Madam Castelan, tovarăşa care ne preda grozăvia asta de limbă era una din cele mai ale dracu' profesoare. În trimestrul doi, la sfârşit, a fost o fază de mă ia şi acu' pe şiră. Da' la care colegii mei de atunci se tăvălesc de râs, când îşi aduc aminte. Intră profa la oră. Io stâteam în faţă şi banca mea era lipită de catedră. Eram victimă sigură.

Mai întâi îmi cere stiloul, că al ei rămăsese fără cerneală şi, apoi, mă ridică în picioare şi mă pune să citesc ceva din manual şi să traduc. Io, bâtă, ca de obicei. Face spume şi dă să-mi pună nota patru. Printr-un reflex pe care nu mi-l explic nici azi, mă aplec peste bancă şi catedră şi-i smulg stiloul din mână: „E al meu, nu cu ăsta îmi puneţi 4”.

Aia e siderată. Imperativ cere un stilou din clasă. Solidari, camarazii se fac că plouă. Atunci ordonă: „Şeful clasei, dă-mi stiloul!”. Richard Marton, Dick, cum îi spuneam noi, n-are ce face şi se supune. Madama trage catalogul şi dă, iar, să mă execute.

Beligerant, o atac ca la Cotu' Donului şi o dezarmez din nou de instrumentul de scris. Nu mai rezistă şi mă dă afară din clasă. Ies, că n-am ce face, da' mă uit pe gaura cheii. Tipa mă porcăieşte cam un minut şi dă iar să-mi pună nota. De data asta: doi.

Sinucigaş, năvălesc pe uşă şi o implor; „Nu-mi puneţi doi, tovarăşa profesoară!”. Bulversată, îşi ia poşeta şi catalogul şi fuge la cancelarie, cu mine coadă orăcăind după ea. Se baricadează acolo şi-şi finalizează samavolnica intenţie.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Reporter de cursă lungă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate