Relansarea creditării, principala preocupare a Guvernului

Relansarea creşterii economice, sprijinirea mediului investiţional pentru crearea de locuri de muncă, protejarea populaţiei de efectele crizei economice, reluarea creditării şi a lichiditaţii în vederea relansării economiei reprezintă principalele preocupări ale Guvernului, înscrise în planul anticriză, potrivit premierului Emil Boc.

Şi fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu a venit azi în Parlament cu o serie de propuneri anticriză. Reducerea cotei unice de la 16 la 15%, reducerea TVA de la 19 la 15%, scăderea cotelor de contribuţii de asigurări de sănătate cu 2% şi suplimentarea fondurilor pentru programul Fermierul, reprezintă principalele măsuri propuse de fostul premier.

Premierul Emil Boc face socoteala Acesta a dat câteva exemple de investiţii pe care Executivul le-a efectuat deja, după adoptarea bugetului pentru 2009.

Numai pentru lărgirea Centurii de Nord a Capitalei, la patru benzi de circulaţie, Guvernul a plătit datorii în valoare de 11.640 de mii de lei, sumă la care se adaugă banii plătiţi pentru exproprieri.

Printre acestea numărându-se cele din transporturi, infrastructură sau agricultură.

141 de proiecte în două luni

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, Boc susţine că în două luni de guvernare, au fost finalizate 141 de contracte de accesare a banilor. 

Totodată, Boc spune că o altă prioritate a Guvernului este menţinerea cotei unice de impozitare, de 16%.

Neimpozitarea profitului reinvestit

O noutate în ceea ce priveşte măsurile anticriză o reprezintă neimpozitarea profitului reinvestit din trimestrul II 2009.

Referitor la reluarea procesului de creditare, premierul a afirmat că planul anticriză prevede corelarea politicii fiscale cu politica monetară a BNR. 

Garanţii şi ajutoare de stat Pentru încurajarea investitorilor, planul prevede stimularea acestora prin acordarea de garanţii şi ajutoare de stat, plus elaborarea unei scheme noi de ajutoare de stat pentru domenii strategice.

De asemenea, capitalizarea CEC şi Eximbank este o altă măsură menită să susţină IMM-urilor, să finanţeze mediului de afaceri şi să sprijine exporturile.

Mai puţine taxe Planul de măsuri anticriză prezentat în această după-amiază, în Parlament, de premierul Emil Boc, cuprinde un număr de cinci-şapte măsuri principale, "prin caracterul de noutate pe care îl introduc în economie", a declarat azi, după şedinţa liderilor coaliţiei guvernamentale, vicepremierul Dan Nica.

El a precizat că aceste măsuri se referă la prefinanţări în economie, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, precum şi la modalitatea prin care, în Codul fiscal şi simplificarea procedurilor, Guvernul va reuşi să înlăture costurile pentru companii pe care le generează barierele birocratice.

Potrivit lui Dan Nica, planul anticriză cuprinde şi măsura reducerii numărului taxelor fiscale şi parafiscale, de la aproximativ 500, câte sunt în prezent, la un număr care să fie cât mai apropiat de "minimumul necesar".

Liderii coaliţiei au discutat, pe lângă planul de relansare a economiei româneşti pe care primul-ministru îl va prezenta în Parlament, măsurile care trebuie luate pentru a asigura o finanţare corectă economiei, pentru a proteja interesele firmelor româneşti şi economiile populaţiei în acest an, a spus Dan Nica.

Şedinţă scurtă Coaliţia de guvernare s-a întrunit în această dimineaţă pentru a discuta despre problemele sociale şi condiţiile pe care PSD le pune pentru ca ţara noastră să poată contracta un împrumut extern.

Liderii social democraţi doresc ca acordul cu FMI să nu pună în pericol măsurile sociale promise în perioada electorală. Premierul Emil Boc, dar şi liderul PSD Mircea Geoană şi  Theodor Stolojan participă la această întrunire.

Liderii Coaliţiei vor discuta despre măsurile sociale şi acordul cu FMI. 

Dezbatere  la Parlament

Alături de miniştrii, şeful Executivului a participat la dezbaterea "Programul şi măsurile Guvernului de combatere a crizei economice" din Camera Deputaţilor. Dezbaterea a fost organizată la solicitarea grupului parlamentar al PNL.

Liberalii au invocat un articol din Regulamentul Camerei, care permite unui grup parlamentar să ceară organizarea unor dezbateri în plen pe teme de interes naţional.

Reprezentanţii PNL au cerut, încă de acum o lună, ca Guvernul să vină cu un plan anticriză şi au spus că premierul Emil Boc ar trebui să fie prezent la această dezbatere.

CITIŢI ŞI: FMI îşi dublează banii

"Acordul cu FMI, certificat de incompetenţă pentru Guvern"

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 17:26