Editura Evenimentul si Capital

Reîntoarcerea la vechile timpuri într-un stil modern: sobele de designer

Autor: | | 0 Comentarii | 874 Vizualizari

Munca cea mai grea din gospodăria bunicilor noștri era construirea unui loc de foc, cu care să țină casa caldă pe timp de iarnă. Sobele erau făcute cu mâna, de oameni pricepuți care cunoșteau foarte bine rezistența materialelor folosite și ordinea în care trebuiau puse. La început, sobele se făceau din pământ ars, nisip și apă. A apărut apoi placajul cu ceramică care a oferit, pe lângă o degajarea mai bună și mai de durată a căldurii, cât și o rezistență a sobelor, trecând de douăzeci de ani.

Sobele pe lemn ale secolului XIX au fost adevărate bijuterii și unele case au reușit să le păstreze intacte, acestea având acum valori inestimabile, datorită timpului și modului de construcție. Unele sobe au fost demontate bucată cu bucată, piesele fiind numerotate și păstrate pentru a fi refăcute sub aceeași formă sau licitate colecționarilor.

Astăzi au mai rămas foarte puțini specialiști care știu să recon diționeze o sobă veche, ori să construiască una pe stil vechi, dar au apărut noi arhitecți care au „reinventat” aspectul clasic. Ideile originale de construcție se potrivesc oricăror decoruri, de la clasic, rustic sau modern. Și pe lângă aspectul interesant, sobele ajută la o economie substanțială a costurilor de încălzire.

Lutul modelator

Sobele vechi se făceau din lut, modelat în formă de pară. Astăzi, meșterii au păstrat acest tipar pentru sobe, lutul fiind perfect pentru încălzirea de lungă durată, dar și pentru faptul că poate modela sobe în orice formă, asemănătoare mobilierului sau potrivite spațiului disponibil. Rezistența lutului este desăvârșită, specialiștii spunând că e la fel de eficient ca și teracota, diferența fiind făcută doar de aspect, cât și de volumul de muncă a constructorului. Unii ar putea compara soba de lut cu cea de teracotă și ar putea spune că lutul emană căldura mai plăcut, mai uniform.

Teracota și rafinamentul ei

Clasicele plăci de teracotă nu sunt pe gustul tuturor, în special culoarea clasică – brun, roșiatică, nu se mai bucură de succes în rândul tinerilor. De aceea, ceramiștii au realizat modelel în ton cu vremurile, dar inspirate din secolele recute. Teracotă albă, cu motive florale pictate manual sau teracotă în nuanțe de gri sau bleu dau o mulțime de opțiuni pentru a integra o sobă în casa dumneavoastră, într-un stil clasic și rafinat.

Lemnul e mai bun pentru sănătate

Pe lângă economia substanțială financiară făcută prin utilizarea lemnului în locul gazului, medicii spun că această metodă de încălzire este mult mai benefică pentru sănătate. Arderea lemnului nu degajă substanțe toxice pentru om, iar resturile sunt 100% ecologice.

Sobe new-age

Pe piață există acum și sobe cu design futurist, care au aspect de șemineu incorporat în perete. Costurile sunt mai mari, deoarece se folosesc cărămizi speciale de inducție cât și starturi izolatoare pentru finisaj. Totodată, aspectul este unul fantastic și cu siguranță soba va fi bijuteria casei. Costul unei astfel de sobe este în jur de 6-10 mii de euro, în funcție de dimensiune

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI