Reincarcati-va memoria!

Prima regula este sa va odihniti suficient, a doua, sa faceti exercitii de memorie. Aveti incredere in capacitatea voastra de a retine, fiti organizati si vizualizati detaliile.

Chiar si rezolvarea banalului rebus contribuie la imbunatatirea atentiei si, implicit, a memoriei, sustin psihologii. Va mai ajuta alimentatia (acizii omega 3, vitaminele A, C si E, carnea de peste), dar si plimbarile, deoarece acestea oxigeneaza creierul.

Oboseala, stresul, lipsa unui somn odihnitor sunt printre factorii care va pot provoca tulburari de memorie. „Peste acestea puteti trece daca va relaxati o perioada”, spune psihologul Antonia Isacu, de la Spitalul „Dimitrie Gerota” din Capitala. Insa, daca doriti performanta, tineti minte cateva reguli de baza, va sfatuiesc specialistii site-ului www.prevention.com.

1. Nu va descurajati! Memoria pe care o aveti este mai buna decat credeti. Parerea pe care o aveti despre felul in care tineti minte poate avea impact asupra memoriei, sustine psihologul Robin West, de la Universitatea Florida din Gainesville. Ea  a ajuns la aceste concluzii in urma unui studiu facut pe cativa voluntari, supusi unor probe specifice pentru testarea memoriei.

Subiectii care au fost incurajati si carora li s-a spus ca memoria lor poate fi imbunatatita cu putin efort au rezolvat anumite exercitii mai bine decat cei care au fost tratati cu indiferenta. „Cei care l-au luat pe „nu” in brate nu au facut suficiente eforturi si nu s-au concentrat indeajuns pentru a-si duce sarcinile la capat”, a observat West.

2. Ganditi organizat! De multe ori, oamenii cauta solutiile acolo unde nu sunt si se concentreaza in directia gresita, sustin psihologii. Pentru a va aminti, de exemplu, numele unei persoane, nu trebuie sa va concentrati asupra literei cu care incepe acesta, ci mai degraba a locului in care ati intalnit persoana respectiva.

„Adesea avem probleme in a ne reaminti nume atunci cand le cautam in locul nepotrivit”, spune profesorul de gerontologie si psihologie Elisabeth Zelinski de la Universitatea Southern California din Los Angeles. Pentru a uita mai greu numele, specialistii spun ca este eficient sa le repetati atunci cand persoanele stau in fata voastra. Oamenii care lucreaza in vanzari, de exemplu, retin foarte usor numele clientilor pentru ca obisnuiesc sa-l foloseasca des in conversatiile lor cu acestia.

3. Recreati contextul! Daca ati ratacit un obiect, nu intrati repede in panica. Respirati adanc si incercati sa refaceti traseul. Cel mai adesea nu reusiti sa va amintiti unde ati pierdut un anume obiect pentru ca obisnuiti sa faceti alte sute de lucruri dupa aceea. Usor, usor, incercati sa va amintiti care a fost ultimul moment in care ati tinut in mana obiectul cautat.

„Cand folositi cheile de la casa este vorba despre rutina. Asa ca, in momentul in care le pierdeti, este greu sa va amintiti despre ele tocmai pentru ca nu este vorba despre ceva foarte special”, este de parere Elisabeth Zelinski. Pentru ca memoria nu functioneaza bine intotdeauna pe „autopilot” tineti anumite lucruri (documente, chei, bijuterii) in acelasi loc.

4. Antrenati-va memoria fotografica. Oamenii isi amintesc mai usor ceea ce vad. De aceea, atunci cand nu va amintiti, spre exemplu, unde ati parcat masina, puteti face urmatorul exercitiu: incercati sa „vedeti” in minte ce ati zarit atunci cand ati parcat, cand ati iesit din masina si care au fost primele cladiri pe care le-ati intalnit in cale.

Acest sfat va poate fi util mai ales atunci cand nu sunteti intr-un oras cunoscut. Ca sa nu ajungeti totusi in aceasta situatie, cel mai eficient este sa va luati puncte de reper pe masura ce va indepartati de masina. Uitati-va dupa semne, cladiri din apropiere si incercati sa retineti numele si numarul strazii.

5. Acceptati provocarile. Asa cum sportul mentine trupul sanatos, tot asa are nevoie de exercitiu si creierul. „Cititi romane complicate, faceti puzzle-uri, rezolvati integrame, invatati limbi straine, uitati-va la filme interesante, mergeti la diverse expozitii de arta, socializati si incercati sa cunoasteti oameni noi. Provocarile vor mentine memoria treaza”, considera psihologul Robin West.

6. Aveti grija de dieta si practicati sport. Vitaminele A, C si E, care se gasesc in fructe si legume, impiedica degradarea celulelor, inclusiv a celor nervoase. Si acizii Omega 3 din peste pot imbunatati functia celulelor nervoase. Astfel de substante puteti gasi in ton, hering si somon.