Reguli pentru o alimentație sănătoasă

Reguli pentru o alimentație sănătoasă

Reguli pentru o alimentație sănătoasă

1. Consumă alimente variate

Cu cât varietatea alimentelor este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toți nutrienții esențiali, în special vitamine și minerale, necesare menținerii sănătății.

2. Menține echilibrul între aportul alimentar și activitatea fizică

Pentru a reduce riscul de apariție a bolilor cronice, precum hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral sau anumite tipuri de cancere, este recomandat ca adulții să facă cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi.

3. Consumă o cantitate mare de fructe și legume

Aceste alimente nu sunt doar importante surse nutritive, dar furnizează în același timp antioxidanți importanți, ce protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Orice dietă ar trebui să conțină zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume.

Ne puteți urmări și pe Google News

4. Începe ziua cu un mic dejun sănătos

pentru a ajuta metabolismul, a controla greutatea, a avea energie, a ajuta  memoria

5. Ia gustări sănătoase între mese

Gustările sănătoase, precum fructele, legumele sau lactatele cu nivel scăzut de proteine pot asigura necesarul zilnic de nutrienți.

6. Consumă alimente care conțin o cantitate mică de grăsimi

Consumul excesiv de grăsimi produce creșterea nivelului de colesterol și a riscului de apariție a obezității și a bolilor cardiovasculare. Trebuie redus consumul de grăsimi precum slănina, margarina, mâncărurile prăjite, carnea grasă și alimentele de tip fast-food.

7. Controlează consumul de sare

Nu adăuga sare când gătești sau la masă. Alege conservele cu un conținut redus de sare sau clătește alimentele conservate înainte de a le găti.

8. Consumă cereale integrale

Contrar opiniei generale, pâinea intergrală și neagră, orezul sau pastele făinoase nu constituie alimente  hipercalorice. Dimpotrivă, ele aduc nutrienți importanți, precum vitaminele din grupul B și fibre alimentare, conferă sațietate fără un aport de grăsimi și sunt relativ ieftine.

9. Consumă ocazional produse zaharoase rafinate

Aceste alimente au o valoare energetică foarte mare, dar un conținut nutritiv relativ scăzut