Reguli noi la procesele verbale de contravenție. Toți șoferii trebuie să știe asta

Reguli noi la procesele verbale de contravenție. Toți șoferii trebuie să știe asta sursa: Arhiva EVZ

Un act normativ, aflat în dezbatere publică, va schimba conținutul proceselor verbale prin care se constată contravențiile și se aplică amenzile. Vor fi introdue noi prevederi obligatorii.

Autoritățile schimbă modelul procesului verbal de constatare a contravenției. Un proiect de act normativ se află deja în dezbatere publică la Senat. Potrivit documentului, procesul verbal va trebui să conțină și modalitățile de plată a amenzilor, dar și numărul contului în care se va achita cuantumul sancțiunilor.

Modificări importante

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului legislativ spun că aceste modificări erau necesare. „În prezent, ordonanța Guvernului nr 2 din 2001 privind regimul contravențiilor prevede ca procesele verbale să cuprindă o serie de informații relevante, însă omite să cuprindă informații referitoare la modalitățile de plată, inclusiv cele online, a contravențiilor.

Prin prezenta propunerele legislativă se are în vedere adăugarea, în procesele verbale, a modalităților de plată, inclusiv online, precum și specificarea expresă a numelui instituției către care se poate efectua plata, codul fiscal al acesteia, codul unic de identificare fiscală al instituției, dar și numărul contului în care se poate efectua plata“, se arată în expunerea de motive.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu anul 2018,amenzile pot fi achitate la jumătate din valoarea lor în termen de 15 zile de la primirea procesului verbal.

Conținul procesului verbal

Pe lângă informațiile referitoare la plată procesul verbal de constatare a unei contravenții va mai conține obligatoriu următoarele informații:

  • data și locul unde este încheiat;
  • numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator;
  • numele, prenumele, domiciliul și codul numeric personal ale contravenientului, descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și
  • locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea împrejurărilor care pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția;
  • indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație;
  • posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ;
  • termenul de exercitare a căii de atac și instanța la care se depune plângerea, potrivit avocatnet.ro.