Reguli noi de Black Friday. Comercianții nu vor mai putea face anumite lucruri

Reguli noi de Black Friday. Comercianții nu vor mai putea face anumite lucruri

Comercianții nu-și vor mai putea păcăli clienții cu reduceri false cu prilejul Black Friday, începând de anul viitor. Guvernul a adoptat noi reguli pentru reglementarea unor asemenea situații.

Începând de anul viitor, sărbătoarea de Black Friday se va desfășura după reguli noi, iar încălcarea lor va aduce comercianților amenzi consistente de până la 35.000 de lei. Măsurile propuse de autorități urmăresc protejarea clienților de reducerile false din anii trecuți.

Nu de puține ori, s-a întâmplat ca magazinele să majoreze prețurile unor produse, înainte de un astfel de eveniment, pentru ca apoi să le reducă. În fapt, cumpărătorii plăteau prețul normal, fiind păcăliți că au beneficiat de o reducere consistentă.

Magazinele care vor participa la Black Friday vor fi monitorizate de autorități, iar în acest sens a fost propus un proiect de Hotărâre de Guvern. Actul normativ prevede amenzi consistente pentru campaniile înșelătoare de reduceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de hotărâre care schimbă regulile

Proiectul de Hotărâre de Guvern va modifica HG  947/2000, privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare. Documentul propune un articol care stipulează că orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data de la care începe campania de reduceri.

Firmele care încălcă aceste reguli vor fi amendate cu sume cuprinse între 7.000 lei și 35.000 lei.

Proiectul de hotărâre se va aplica de anul viitor

Astfel, când va începe campania, ultimul preț afișat de comerciant va fi cel mai mic preț pe care l-a avut produsul respectiv în ultimele 30 de zile. Iar promoția de Black Friday se va desfășura în funcție de acesta. Autoritățile își vor îndrepta atenția în special asupra comerțului online.

„În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Noile reglementări vor intra în vigoare în data de 28 noiembrie 2021 și se vor aplica din 28 mai 2022, dat fiind că Guvernul trebuie să aprobe proiectul și să-l publice în Monitorul Oficial.