Evenimentul Zilei > Actualitate > REGLARE DE CONTURI în stil mafiot. Miza: 240.000 de euro. ”Prințul Banatului”, acuzat că și-a trimis acoliții să-i ÎMPUȘTE verișorul I FOTO
REGLARE DE CONTURI în stil mafiot. Miza: 240.000 de euro. ”Prințul Banatului”, acuzat că și-a trimis acoliții să-i ÎMPUȘTE verișorul I FOTO

REGLARE DE CONTURI în stil mafiot. Miza: 240.000 de euro. ”Prințul Banatului”, acuzat că și-a trimis acoliții să-i ÎMPUȘTE verișorul I FOTO

Verișorul lui Zaher Iskandarani, personaj dat în urmărire internațională pentru fraude și evaziune de aproape 2 milioane de euro, a fost victima unui atac armat, miercuri seara, în Timișoara. Fadi Jamil, 40 de ani, tocmai se urca într-un BMW X6 alb, ieșind de la sala de sport Intenso, când s-a tras asupra sa. Au fost în total trei focuri de armă, executate ținit spre șofer, cu o armă de calibru 9mm. Două gloanțe s-au oprit în portiera spate, iar al treilea a penetrat geamul din dreptul șoferului, rănindu-l pe acesta la mână.

În urma incidentului Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș a deschis dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor. Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a solicitat convocarea unei ședințe a Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Cine este Jamil Fadi

Verișor de gradul al doilea al lui Zaher Iskandarani, Jamil Fadi  este un cetățean sirian cu domiciliul stabil în România, de 13 ani. Are 40 de ani, un copil din prima căsătorie, afaceri imobiliare și de traduceri, urmând să se lanseze în construcții și export de alcool. Și să se însoare a doua oară. El spune că atentatul e mâna lui Zaher și a fiului acestuia, Rami. ”Verișorul meu vrea să mă omoare. Din 2015 mă amenință. Mie îmi transmite că mă va tăia sau că voi fi împușcat. M-a sunat de la finele lui 2015, cu număr de Dubai, de Turcia sau Liban. O sună, cam la două săptpmâni pe mama mea, în Siria, și îi spune că o să mă întorc acasă în sicriu”, povestește victima.

Miza, susține Jamil Fadi, ar fi 240.000 de euro, pe care Zaher îi datorează și refuză să îi plătească. ”Am deschis proces pentru recuperarea banilor. E vorba de un contract pentru achiziția unei linii tipografice. El a refuzat să mai plătească, apoi a băgat firma în faliment”, a explicat pentru EVZ Jamil Fadi.

Asasinat pregătit de anul nou

Fadi se aștepta să fie ucis de anul nou. A avut informații și nu a ieșit din casă după ora 22. Ulterior a descoperit că toate cablurile care alimentau camerele de supraveghere din imobilul în care locuiește au fost tăiate. Pe înregistrările de până la deconectare apar doi bărbați, unul cu barbă falsă.

El locuiește într-un apartament în care în anii 90 au fost uciși doi sirieni: unul a fost decapitat, iar altul împușcat. De anchetă s-a ocupat Vlad Speriusi, procuror care a devenit șeful DNA Timișoara. Principalul suspect, Maher, fratele lui Zaher Iskandarani, a fugit, fiind condamnat în lipsă.

”Singurii pe care îi bănuiesc sunt Zaher Iskandarani și fiul lui, Rami”

Zaher Iskandarani este dat în urmărire internațională din 2014, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la cinci ani de închisoare, alături de alţi doi cetăţeni arabi, şi la  plata a 1,8 milioane de lei plus dobânzile legale către ANAF.

”Prinţul Banantului”, era acuzat de contrabandă cu ţigări, constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Zaher producea în fabricile sale țigări L&M, OK, VEGAS, Marlboro și Prestige, din tutun libanez, pe care apoi le vindea cu timbre false în Europa de Vest și Orientul Mijlociu. El a adunat zeci de condamnări pentru pentru șantaj, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și instigare la călcarea de consemn.

Iskandarani a părăsit România cu câteva zile înaintea sentinței Curții de Apel București care îl trimitea la pușcărie, iar anul trecut a fost fotografiat bându-și cafeaua pe o terasă din orașul libanez Kaslik. România nu are tratat de extrădare cu Libanul.