Evenimentul Zilei > Actualitate > Regizorul filmului Evita a încetat din viață. Alan Parker avea 76 de ani
Regizorul filmului Evita a încetat din viață. Alan Parker avea 76 de ani

Regizorul filmului Evita a încetat din viață. Alan Parker avea 76 de ani

Sir Alan Parker, celebrul regizor britanic care a realizat mai multe firme de succes, în lunga sa carieră, a murit la vârsta de 76 de ani.

Sir Alan Parker a murit vineri după o lungă suferinţă, iar în urma sa au rămas soţia, Lisa Moran-Parker, cinci copii şi şapte nepoţi, au anunțat reprezentanții regizorului.

Sir Alan Parker a fost un regizor de film, producător, scenarist și actor englez. A fost activ atât în industria de film britanică cât și la Hollywood. Membru fondator al Sindicatului Regizorilor din Marea Britanie, Alan Parker a fost şi preşedintele Consiliului britanic pentru Film. Cunoscutul regizor a primit în anul 1995 titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) şi a fost înnobilat în 2002.

În filmografia lui Alan Parker găsim pelicule celebre precum „Fame”, „Evita” sau „Bugsy Malone”, dar și alte filme precum „Midnight Express”, „Mississippi Burning”, „The Commitments”, „Angela’s Ashes” sau „Birdy”.

Născut la Londra în 1944, Alan Parker şi-a început cariera în publicitate unde a ocupat un post de copywriter. În scurtă vreme avea să se apuce de scris și să realizeze spoturi publicitare.

Primul film pe care l-a regizat a fost o producție producţia BBC „The Evacuees”, în anul 1974. Cu acest film a câștigat un premiu BAFTA pentru regie – primul dintre cele 7 premii primite din partea Academiei Britanice de Film. În 1984 Academia Britanică de Film i-a oferit prestigioasa distincţie Michael Balcon Award pentru excelenţă în cinematografia britanică.

Pe de altă parte, deși a fost nominalizat de două ori, pentru regie, Alan Parker nu și-a adăugat în palmares nici un premiu Oscar.

În 2003, a regizat „Viața lui David Gale” (The Life of David Gale) un film care prezintă povestea unui profesor de filosofie, David Gale, care și-a dedicat viața abolirii pedepsei cu moartea și care a fost condamnat la moarte și executat pentru pentru violarea și uciderea unei colege de la Universitate și din mișcarea DeathWatch (care milita pentru abolirea pedepsei capitale).

În cele din urmă, o tânără jurnalistă reușește să descopere probele care arată că David Gale este nevinovat, o victimă a unei erori judiciare, însă acest lucru se întâmplă prea târziu.

Filmul îi are ca protagoniști pe Kevin Spacey în rolul lui David Gale și pe Kate Winslet în rolul lui Bitsey Bloom, tânăra jurnalistă pe care Gale o însărcinează să-i dovedească nevinovăția.

Grav accident feroviar. Un tren de mare viteză a lovit un vehicul

Cadoul care era să-l coste pe William dragostea lui Kate. Cu ce a vrut să o impresioneze

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: