Secretele unei colecții regale unice. Regina Maria - copil, bastonul șambelanului și albumul de 4.500 de euro

Secretele unei colecții regale unice. Regina Maria - copil, bastonul șambelanului și albumul de 4.500 de euro

La sfârșitul acestei luni, pe data de 30 mai, începând cu ora 19.00, Casa de Licitații Historic va organiza, sub eticheta Regalitatea românească. Istorie și valoare, o acțiune unică în peisajul nostru cultural. Sute de fotografi i cu autograf, cărți poștale, suveniruri, volume rare, toate legate de familia regală a României, vor face obiectul primei licitații organizate de Cezar Paul Florea, un colecționar de carte la a doua generație.

La o aruncătură de băț de Piața Amzei din București, pe Intrarea Amzei, la numărul 2, o clădire elegantă și sobră adăpostește poate cea mai mare colecție de carte veche din lume dedicată unei familii regale din Europa. Absolut toate obiectele au spus odată, demult, poveștile regilor, reginelor, principilor și principeselor României, ale familiei de Hohenzollern-Sigmaringen. „Deținem 167 de loturi, fiecare dintre acestea conținând, la rândul lor, câte două, trei sau mai multe obiecte.

De exemplu, acest album foto, a cărui copertă este lucrată dintr-o singură bucată de lemn, conține 61 de clișee. Este și obiectul cu cel mai mare preț de pornire: 4.500 de euro”, îmi explică Cezar Paul Florea, în timp ce-mi întinde o pereche de mănuși albe, accesorii obligatorii pentru a putea răsfoi albumul istoric.

Ne puteți urmări și pe Google News

Marea Ducesă și viitoarea regină a României

 În jurul meu, fotografiile înrămate în rame grele, bogate, cărțile ferecate în aur, argint sau aramă, o sabie, un baston de șambelan, toate, pe rând și deodată, îți fură privirea și-ți trezesc curiozitatea. Un instantaneu foto cu Regina Maria copil, alături de mama sa, Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei, este, pentru mine, magnetic.

Nu-mi pot lua ochii din ochii fetiței-înger, a copilei care avea să fie cea mai mare regină a românilor. Este, fără îndoială, o fotografie rară. Prețul? 150 de euro. Prima strigare! Cine știe cu cât va fi achiziționată la licitație, pe 30 mai? O altă piesă extraordinară este invitația la botezul acestei copilițe care avea să aline inimile bunicilor noștri răniți pe frontul Primului Război Mondial cu inima ei de regină. Dar uite ce cărțoi minunat aici! Citesc pe litere: Buletinul Instrucțiunilor Publice, 1865-1866. Preț de pornire, 900 de euro. Câte și mai câte comori...

Se poate licita și on-line

Cine este interesat de unul sau mai multe obiecte din colecția Regalitatea românească. Istorie și valoare a Casei Historic, dar n-are timp să ajungă pe 30 mai la eveniment, poate licita (și) de acasă. Cum? Grație aplicației de mobil special create în acest scop. „Îți lași datele în prealabil, descarci aplicația, apoi poți licita ca și cum ai fi în sală. În direct!”, ne asigură Cezar Paul Florea