Regina Elisabeta a II-a, înlăturată de la conducerea statului Barbados. Prinţul Charles va participa la „detronarea” mamei sale

Regina Elisabeta a II-a, înlăturată de la conducerea statului Barbados. Prinţul Charles va participa la „detronarea” mamei sale

Prințul Charles va vizita Barbados, în timp ce țara o retrage pe Regina Elisabeta din funcția de șef al statului. Clarence House a anunțat astăzi că Prințul de Wales se va alătura oamenilor din Barbados la sfârșitul acestei luni, pentru a sărbătorii evenimentul.

Când Prințul Charles a făcut o vizită oficială în Barbados, în martie 2019, sistemul era încă în vigoare pentru ca el să preia într-o zi de la Regină şefia statului. Cu toate acestea, el se va întoarce aici la sfârșitul acestei luni în condiții foarte diferite pentru a se alătura Barbadosului, în timp ce acesta își sărbătorește tranziția la o republică.

Clarence House a anunțat astăzi că Prințul de Wales va face o călătorie individuală în Barbados

Barbados, fostă colonie britanică, va renunţa din 30 noiembrie la monarhie şi o va înlătura pe Regina Elisabeta a II-a din poziţia de şef de stat pentru a deveni o republică parlamentară. Prinţul Charles va participa la ceremoniile prin care se va proclama republica, după 400 de ani de la sosirea primelor ambarcaţiuni coloniale engleze şi la 55 de ani de la proclamarea independenţei, relatează Reuters.

Barbados consideră că înlăturarea Elisabetei a II-a, care este regină şi în alte 15 ţări, printre care Australia, Canada şi Jamaica, este o demonstraţie de încredere de sine şi o modalitate de a se rupe definitiv de „demonii” trecutului său colonial. „Acesta este finalul poveştii exploatării coloniale a minţii şi trupului. Poporul acestei insule s-a luptat nu doar pentru libertate şi dreptate, dar şi pentru a se rupe de tirania autorităţii coloniale şi imperiale”, spune Sir Hilary Becklers, istoric din Barbados, şi continuă: proclamarea republicii reprezintă un moment istoric nu doar pentru Barbados, dar şi pentru alte societăţi din Caraibe şi pentru toate societăţile post-coloniale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Barbados și-a anunțat intenția de a deveni o republică, înlăturând-o pe regina din funcția de șef al statului, în septembrie 2020

În octombrie anul acesta, Dame Mason a fost aleasă ca prim președinte al țării și va depune jurământul la sărbători pe 30 noiembrie. Până atunci, Barbados este una dintre cele 15 țări din afara Regatului Unit, cunoscute sub numele de tărâmuri ale Commonwealth-ului , care încă îl recunosc pe suveranul britanic ca șef de stat.

Celelalte 14 sunt: Antigua si Barbuda; Australia; Bahamas; Belize; Canada; Grenada; Jamaica; Noua Zeelandă; Papua Noua Guinee; Saint Kitts și Nevis; Sfânta Lucia; Saint Vincent și Grenadine; Insulele Solomon și Tuvalu.

Un rol oficial pe care Regina și, într-o zi, Prințul Charles îl vor avea în continuare în relație cu Barbados este cel de șef al Commonwealth-ului. Commonwealth-ul este acum o asociație voluntară a 54 de țări independente din care Barbados va rămâne membru. Regele George al VI-lea a fost primul șef al Commonwealth-ului și regina a preluat-o de la el în 1952, dar funcția nu este una ereditară. În 2018, prințul Charles a fost votat ca următorul șef al Commonwealth-ului de către lideri în timpul unei întâlniri la Castelul Windsor, după ce Regina a spus că este „dorința ei sinceră” ca el să o urmeze.

Ultima oară când o ţară a renunţat la monarhie şi la Elisabeta a II-a a fost acum aproape 30 de ani, când Mauritius, o insulă din Oceanul Indian s-a proclamat republică, dar a rămas în cadrul Commonwealth-ului, o asociaţie a fostelor colonii britanice, condusă de Regatul Unit, informează townandcountrymag.