Regimul Putin pregătește mituirea alegătorilor din Republica Moldova

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Regimul Putin pregătește mituirea alegătorilor din Republica Moldova, acuză un lider de partid de la Chișinău, arătând că mii de oameni sunt implicați în această operațiune.

Mituirea alegătorilor, un proiect amplu

Președintele „Partidului Schimbării”, Ștefan Gligor, spune că regimul Putin din Federația Rusă construiește, încă din anul 2021, un sistem pentru mituirea alegătorilor din Republica Moldova, pentru a influența cursul alegerilor.

În această „schemă” sunt implicați mii de oameni, și nu doar la nivel de partid, a mai spus politicianul la emisiunea „Новая неделя” de la TV8.

„Riscurile de mituire a alegătorilor sunt iminente. Organele de urmărire penală și autoritățile recunosc că nu sunt în stare să oprească cumpăratul voturilor.

Cum funcționează rețeaua de mită electorală a regimului Putin

Din 2011 până în 2021, Federația Rusă a dus aici o politică de creare a partidelor clasice și de finanțare prin offshore-uri. După 2021, rușii au schimbat strategia, construind un sistem orizontal de acoperire națională a mituirii alegătorilor. Este un sistem impersonal, care funcționează în bază de bani”, a declarat Ștefan Gligor.

Ștefan Gligor

„Țara este împărțită în teritorii, iar fiecare teritoriu are propriii coordonatori și totul decurge sub formă de piramidă. Mii de oameni sunt implicați în operațiune, iar sarcina lor este să voteze și să coordoneze alte persoane care votează pentru bani. Asta funcționează la Chișinău, în Găgăuzia, Bălți și în alte localități”, a mai spus Gligor.

Liderul „Partidului Schimbării” spune că, în acești ani, sistemul de mituire nu a fost dezrădăcinat de autorități, ci dimpotrivă, s-a ajuns ca cei care cumpără voturi să vorbească deschis despre asta.

Poate sau nu Chișinăul să oprească mituirea alegătorilor?

Ștefan Gligor a mai avertizat că există pericolul ca rezultatele referendumului privind direcția europeană a țării să fie influențate de mita electorală. El a punctat că Moscova e dispusă să investească foarte mulți bani în acest sens.

Un alt politician, Iurie Muntean, membru Congresul Civic, consideră însă că autoritățile de la Chișinău au acum capacitatea de a investiga fluxurile de numerar intrate în țară pentru finanțarea partidelor. Dar, spune el, nu procedează cum trebuie și, în schimb, scot aceste formațiuni în afara legii.

Iurie Muntean critică modificările făcute la Codul Electoral, spunând că a complicat mecanismul de finanțare și pentru partidele care respectă legea.